Transparentnost Srbija je poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini dostavila amandmane na izmene Zakona o državnim službenicima, koje je Vlada Srbije usvojila 5. avgusta, sa ciljem smanjivanja političkog uticaja u toj sferi.


TS je navela da predlog izmena Zakona o državnim službenicima uređuje postavljanje vršilaca dužnosti, koje sadašnji zakon ne predviđa, kao i nove rokove za sprovođenje konkursa, ali da su rokovi predugi. „Rokovi su – čak 90 dana za određivanje vršilaca dužnosti i nakon toga 30 dana za raspisivanje konkursa“, navela je Transparentnost i objasnila da je predložila amandmane koji bi trebalo da obezbede raspisivanje konkursa u razumnijem roku – od 45 dana uz automatsko prevođenje zatečenih „postavljenih lica“ u vršioce dužnosti do okončanja konkursa.

TS je predložila Vladi i da u roku od 15 dana objavi spisak svih položaja na koja vrši postavljenja i informacije o tome da li su od ranije popunjeni po zakonu ili „na osnovu ranijih propisa“. Taj spisak je TS, zahtevima za pristup informacijama i kroz tužbe Upravnom sudu, bezuspešno pokušavala da dobije duže od tri godine.

Ova nevladina organizacija smatra da bi od suštinskog značaja bile izmene i drugih odredaba Zakona, prvenstveno onih koje predstavljaju moćno sredstvo političkog uticaja u rukama Vlade i koje obeshrabruju kandidate bez političke veze da se uopšte javljaju na konkurse, čak i kada se on sprovodi.

TS je podsetila da prema tom zakonu Vlada između tri kandidata, predložena od konkursne komisije, može da odabere onog koji joj je najviše po volji ili da, ako se među kandidatima ne nađe „politički favorit“, ne odabere nijednog od kandidata koji ispunjavaju uslove za popunjavanje položaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari