Tužilaštvo mora da reaguje na optužbe koje je Treća Srbija iznela na račun Srđe Popovića, izvršnog direktora CANVAS, kao i pojedinih nevladinih organizacija i novinarskih udruženja da pripremaju državni udar, upad u prostorije NIS i prebijanje ruskih državljana koji tamo rade, saglasni su u izjavama za Danas predstavnici Treće Srbije sa onima koje su označili kao pretnju državnoj bezbednosti.


„Kada se sa ovako ozbiljnih mesta šalje poruka koja najavljuje pokušaj državnog udara i napad na strane državljane, neophodno je da se to ozbiljno shvati. Ovde je reč o stranci koja ima vlast u Novom Sadu i nadam se da iza takvih reči ne stoji neko politikantstvo. Nije to tek neka grupa građana koja je nešto izjavila već neko ko vrši vlast u Novom Sadu“, ističe za Danas Milan Antonijević, direktor Jukom.

On navodi da je to razlog zbog kojeg su Jukom, NUNS i NDNV pozvali Tužilaštvo da odmah reaguje i ispita te navode.

„Ako je tu reč o neistinitim tvrdnjama, onda primeniti set krivičnih dela pod koje se ovakvo ponašanje može podvesti. To je, pre svega, izazivanje panike, a može se kvalifikovati i kao ugrožavanje sigurnosti. Tužilaštvo mora ovim slučajem da se bavi, kako se ne bi poslala poruka da svako može ovako nešto da najavljuje a da to ostane nekažnjeno“, smatra Danasov sagovornik.

On upozorava da tu nije reč o neozbiljnim stvarima, jer, kako kaže, živimo u državi u kojoj stradao premijer, a ta tragedija se neposredno pre događanja najavljivala.

„Niko me nije kontaktirao zbog tvrdnji koje sam izneo u vezi sa pripremama državnog udara, a prema zakonima Republike Srbije kada nešto javno iznesete, to je kao da ste prijavili. Smatram da je to najbolji način da se ova situacija predupredi – da se sve javno iznese, a državni organi treba da dalje rade svoj posao“, kaže u izjavi za Danas Miroslav Parović, predsednik Treće Srbije.

On napominje da je „normalno da država reaguje jer je reč o čoveku kojeg je druga država optužila za terorizam“.

Upitan da li zastupa interese države Rusije i da li radi za njih, jer su se te optužbe pogodile sa vremenom u kojem su u ovdašnjoj javnosti počela da se postavljaju pitanja o lošoj privatizaciji NIS, Parović odgovara da radi samo za interese Srbije. Na konstataciju da je samo tri dana uoči optužbi, boravio, takođe, u Rusiji, Parović kaže da kao neko ko zastupa srpski interes, trudi se da pronalazi prijatelje Srbije ne samo u Moskvi, nego širom sveta, i u Evropi.

„Borim se za istinske evropske vrednosti, jer cela Evropa je okupirana od strane NATO pakta. Imam prijatelje i u Parizu, Berlinu… Mene nije sramota da kažem da je Rusija, istorijski gledano, bila najveći prijatelj Srbiji. Kada se pogledaju svi aspekti privatizacije NIS, to se može proglasiti najboljom privatizacijom u Srbiji koja je izvršena od 5. oktobra do danas. Da li je za NIS trebalo dobiti više novca? Da, trebalo je, ali to je bilo na našoj strani, da ispregovaramo bolje, nisu Rusi krivi zbog toga. Ne želim da bilo koju dobru privatizaciju svedemo na politički nivo, pa da optužujemo, recimo, državu Norvešku jer je kupila Mobtel“, zaključuje Miroslav Parović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari