Državna delegacija Srbije, s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem na čelu, završila je dvodnevne razgovore sa nemačkim zvaničnicima u Berlinu, koji su u najvećoj meri bili posvećeni naporima zvaničnog Beograda za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu u EU, ali i učvršćivanju saradnje dve zemlje.


Vučić je juče razgovarao sa prvim savetnikom kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku Kristofom Hojzgenom, koji je „prva i prava adresa“ za razgovore o Kosovu i EU, dok je vicepremijerka za evropske integracije Suzana Grubješić imala poseban susret sa savetnikom Merkelove za evropska pitanja Nikolausom Majer-Landgrutom. Vučić, Grubješićeva, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević razgovarali su juče i s poslanicima vladajuće koalicije CDU-CSU u Bundestagu zaduženim za spoljne i evropske poslove.

Prvog dana posete, u sredu, srpska delegacija je imala sastanke sa šefom nemačke diplomatije Gidom Vesterveleom, ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom i članovima Odbora za EU Bundestaga. Vučić, Grubješićeva, Delevićeva i Đurić učestvovali su i na međunarodnoj konferenciji o Srbiji i EU, koju su organizovali fondacija „Robert Boš“ i Beogradski fond za političku izuzetnost.

„Hoćemo da Nemačka vidi Srbiju kao pouzdanog partnera. Ako dobijemo datum (za pregovore sa EU), biće to sjajna vest za Srbiju, ali nikoga nećemo terati da nam da nešto što nismo zaslužili. Ali, mislim da je Srbija svojim radom zaslužila datum“, izjavio je Vučić novinarima u Berlinu. Grubješićeva je ocenila da je Srbija u ovom trenutku „realno najbliže“ dobijanju datuma pregovora, kao i da je Nemačka ključna zemlja, jer „u Briselu se dešava, a u Berlinu rešava“.

Upozorenje

– Nemačka od Srbije očekuje da se ponaša u skladu sa statusom kandidata za članstvo u EU, što nije uvek slučaj, iako napredak postoji – izjavio je zvaničnik nemačkog Ministarstva inostranih poslova Nikolaus Graf Lamsdorf na konferenciji „Balkan i budućnost Evrope – Uloga Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari