Prema ranijim informacijama iz sedišta EU, u Briselu će 14. i 15. decembra biti održan sastanak Saveta za spoljne poslove Evropskog saveta na kojem se okupljaju šefovi diplomatija svih članica Unija, a koji bi trebalo da daju „zeleno svetlo“ za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu. Spekuliše se da Žan Aselborn, šef diplomatije Luksemburga, države koja do 1. januara predsedava EU, želi da drugog dana tog sastanka bude organizovana i međuvladina konferencija na kojoj bi se otvorila poglavlja. Tom sastanku prisustvovaće i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han.

Očekuje se da najpre budu otvorena poglavlja 32 i 35, koja se odnose na finansijsku kontrolu i rešavanje kosovskog pitanja, dok bi poglavlja 23 i 24,koja se tiču pravosuđa i osnovnih prava i sloboda, mogla da budu otvorena početkom 2016. godine.

Pre otvaranja poglavlja, a u istoj sedmici, očekuje se nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Naime, u drugoj nedelji decembra bi ponovo trebalo da za pregovarački sto sednu srpski i kosovski premijer Aleksandar Vučić i Isa Mustafa. Kako je našem listu nezvanično rečeno u Prištini, novi susret predstavnika dve strane zavisiće od toga da li će biti unapred postignut dogovor o temama razgovora, ali i bezbednosne situacije u Briselu pošto je nakon terorističkih napada u Parizu podignut nivo bezbednosti u belgijskoj prestonici.

Očekuje se, međutim, da će ovo biti jedna od težih rundi pregovora imajući u vidu da su zvaničnici Kosova dogovoreni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština predali tamošnjem Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti, čime se dovodi u pitanje primena sporazuma u predviđenom roku. Ovaj sporazum je jedan od četiri dokumenta koji su predstavnici Beograda i Prištine potpisali na poslednjem zvaničnom susretu u Briselu krajem avgusta ove godine. Primena sporazuma oročena je do kraja decembra.

Pojedini mediji u Beogradu tvrde da će prvobitni nacrt platforme o poglavlju 35, koji je sredinom oktobra predstavljen kao novo uslovljavanje Srbije u vezi sa Kosovom, biti promenjen.

Davenport: Otvaranje u narednim sedmicama

Srbija će u narednih nekoliko sedmica otvoriti prva poglavlja u pregovorima o pristupanju EU, izjavio je juče šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport. „To će za 2016. otvoriti novi dijalog o dodatnim poglavljima u procesu, koja su već deo razgovora zemalja članica na osnovu preporuka Evropske komisije“, rekao je Davenport na predstavljanju programa EU za mala i srednja preduzeća. On je istakao da je to „izuzetno značajan trenutak na putu Srbije ka EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari