Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće od danas do subote, na poziv kineskog premijera Li Kećijanga, u zvaničnoj poseti Kini, u okviru koje će učestvovati na 4. samitu šefova država i vlada Kine i Centralne i Istočne Evrope. Samit će biti održan 24. i 25. novembra u gradu Sudžou. Kako je Danasu rečeno u Vladi Srbije, u delegaciji premijera trebalo bi da budu ministar privrede Željko Sertić, ministar energetike Aleksandar Antić, kao i Nikola Petrović, direktor Elektromreže Srbije.

Premijer Srbije je, uoči posete Kini, u odgovoru na pitanja o navodima tabloida da se priprema državni udar tokom njegovog odsustva, rekao da ne odustaje od putovanja u tu državu. On je, međutim, istakao da će posle 5. decembra, kada prođu „važni događaji u Srbiji“, odgovoriti na neka pitanja i „drugima koji su se zaigrali“.

Premijer Vučić je rekao da će u Kini imati važne sastanke i da će potpisati sporazume koji su veoma važni za Srbiju. „Tamo ću imati dogovorene sastanke sa najmanje sedam predsednika vlada iz regiona, što je za nas značajno“, rekao je Vučić.

Drugi razlog je, kazao je premijer, što očekuje da će delegacija Srbije potpisati veoma važne sporazume sa Kinom, pre svega u oblasti infrastrukture. Vučić je, navodeći razloge za posetu, rekao i da se nada da će, po prvi put, dovesti kineske kompanije iz hemijskog kompleksa u Srbiju. Prema njegovim rečima, razlog je i to što je čast što je „velika Kina maloj zemlji Srbiji uputila poziv za bilateralnu posetu“. „Mi smo mala zemlja, a dobili smo poziv za bilateralnu posetu. Velika Kina je maloj Srbiji uputila takav poziv i zahvalan sam na tome“, istakao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari