Koalicija Demokratske stranke Srbije i Pokreta Dveri, napravljena za lokalne izbore u Zemunu 2. juna, samo je početak trajnije saradnje i stvaranje „patriotskog bloka“, saznaje Danas.

Iz DSS i Dveri poručuju da su u taj savez dobrodošli svi koji su „protiv predaje Kosova i Metohije“, pa samim tim i Srpska radikalna stranka. Iz SRS, međutim, odgovaraju da je taj poziv „licemeran“ i da će svoj politički put, iako su na parlamentarnim izborima u maju 2012. završili ispod cenzusa, nastaviti samostalno.

Vladan Glišić, član rukovodstva Dveri, kaže za Danas da je zajednički nastup u Zemunu sa DSS samo početak političke saradnje te dve organizacije i stvaranja jedinstvenog bloka, koji je „protiv EU, za Srbiju i odbranu KiM u sastavu Srbije, i za Republiku Srpsku“.

„To je dovoljna osnova da se svi srpski rodoljubi saberu u jedan zajednički front, na čije okupljanje smo mi apelovali još u vreme predsednikovanja Borisa Tadića. Taj patriotski blok će dovesti do novih parlamentarnih izbora i srušiti Vladu Srbije i premijera Ivicu Dačića. Dveri kao deo tog bloka vide i SRS, čijem smo nedavnom mitingu protiv potpisivanja briselskog sporazuma i prisustvovali, isto onako kao što smo bili u šetnji Beogradom koju je organizovala DSS“, kaže Glišić.

Boško Obradović, takođe iz Dveri, ubeđen je da bi udruživanje „patriotskih organizacija“ i njihovo zajedničko organizovanje protesta zbog „izdaje“ Kosova moglo da dovede do vanrednih parlamentarnih izbora, koji bi bili svojevstan referendum o Sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Svakome je jasno da ako ne budemo marširali u jednoj koloni nećemo uspeti da napravimo nikakav rezultat protiv izdajničke Vlade. Kako bismo pokazali koliko je važno ujedinjavanje svih patriota, danas ćemo, osim u 10 sati, za kada smo planirali opkoljavanje Skupštine Srbije, kao mesto izdaje, prisustvovati i protestu koji u 12 sati organizuju radikali“, najavljuje Obradović.

Miloš Jovanović, potpredsednik DSS, napominje da je za njegovu stranku danas imperativ povezivanje svih „patriotskih snaga, kojima su Srbija i njen ekonomski i politički razvoj na prvom mestu“. „Dobrodošli su svi koji nisu učestvovali u ovome oko Kosova i Metohije, što bih ja morao da nazovem izdajom“, kaže Miloš Jovanović za Danas.

Na pitanje da li je DSS raspoložen i za saradnju sa SRS, budući da do sada nisu pozitivno odgovarali na pozive koji su dolazili iz Šešeljeve stranke, niti su prisustvovali radikalskom mitingu protiv Sporazuma s Prištinom uprkos javnom pozivu Nemanje Šarovića, on odgovara „zašto da ne, i s njima se mora pokušati neka saradnja. „Ponavljam, dobrodošle su sve državotvorne organizacije, stranke i intelektualci koji ne prihvataju da ideje Čedomira Jovanovića odnesu pobedu u Srbiji“, kaže Miloš Jovanović.

I dok bi DSS u neku vrstu saveza i sa SRS, radikali kažu da neće s njima, nezadovoljni zbog toga što niko iz stranke Vojislava Koštunice nije prisustvovao nedavnom mitingu na Trgu republike protiv briselskog dogovora.

„Nećemo u savez sa licemerima iz DSS. Dvolično je da iz Koštuničine stranke poručuju da žele savez s nama, a niko od njih se nije odazvao našem javnom pozivu da dođu i dignu svoj glas protiv predaje Kosova. Zato ćemo mi svoj politički put nastaviti samostalno, kao i do sada“ objašnjava za Danas Vjerica Radeta, funkcionerka SRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari