U Sarajevu i celoj BiH danas je dramatična bezbednosna situacija. Glavne gradske saobraćajnice u Sarajevu su blokirane dok traje sukob policije i građana koji protestuju pred zgradom kantonalne Vlade. U centru grada odjekuju topovski udari. Demonstranti bacaju kamenje na policiju koja je podeljena u tri kordona.
Privedeno je nekoliko osoba, a povređeno je nekoliko desetina policajaca i građana.

Napadnuti su i novinari od kojih je jedan odvezen u bolnicu nakon što je pogođen kamenom u glavu. Jedan fotoreporter je dobio udarac šakom u glavu.

Demonstranti su provalili u zgradu Vlade Kantona Sarajevo i zapalili ulazna vrata. Požar je lokalizovan.Demontranti su iščupali žardinjere sa cvećem i nekoliko saobraćajnih znakova koje su bacali na policiju.

Sirene Hitne pomoći, policije i vatrogasne službe odjekuju gradom.

„Ako treba zapaliti vladu zapalićemo je. Jednom smo je napravili, opet ćemo“, kazao je predstavnik skupa u Sarajevu Nihad Aličković. „Oborimo vladu danas“, „50 ljudi na jednog policajca“, i „mi smo država“, neke su od parola koje okupljeni demonstranti uzvikuju. Nakon jučerašnjih protesta u Tuzli, Sarajevu, Zenici i još nekoliko gradova, danas su građani BiH u mnogim gradovima ponovo izašli naulice.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=fBZSgmgGpYQ]

Demonstranti su danas u Tuzli, Zenici i Bihaću zapalili zgrade kantonalnih vlada u tim kantonima. Nije poznato kolika je pričinjena materijalna šteta, a svi požari su lokalizovani.

Demonstranti su saopštili da je današnje stanje rezultat „oglušivanja aktuelne vlasti na zahteve radnika“.Okupljeni kažu da je to jedini način da izraze svoje nezadovoljstvo koje traje godinama i da je došlo vreme da se stvari pomere sa mrtve tačke, jer ih godinama vode u neizvsnost i obespravljenost.Masovno iskazivanje nezadovoljstva građana počelo je pre dva danakada su ispred Vlade Tuzlanskog kantona izašli obespravljeni radnicinekoliko firmi, nezaposleni i građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari