Srbija je od januara do septembra ove godine potpisala 47 političkih deklaracija EU, što je 90 odsto ponuđenih, izjavio je juče pomoćnik ministra spoljnih poslova Duško Lopandić na Konferenciji o usklađivanju spoljne politike Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, koji je organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu.

On je istakao da je u odnosu na prošlu godinu kada je to bilo 70 odsto, uočljivo povećanje pridruženih rezolucija, „što pokazuje napor Srbije i njene spoljne politike da se što više usklađuje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU“. Lopandić je podsetio i na to da Srbija učestvuje u zajedničkim misijama EU, kao što je operacija Atlanta u vodama blizu Somalije. Prema njegovim rečima, Srbija u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici učestvuje i kroz multilateralne i bilateralne sastanke sa EU.

Srđan Majstorović, zamenik direktorke Kancelarije za evropske integracije, naglasio je da je realno očekivati da će EK u sredu ukazati da je Srbija spremna za članstvo u EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari