Turski premijer Redžep Tajip Erdogan upotrebio je suviše jake reči prilikom ovonedeljne posete Prizrenu, gde je poručio da je „Kosovo – Turska, a Turska – Kosovo“, ocenjuju za Danas stručnjaci za spoljnu politiku. Ipak, naši sagovornici uglavnom ne očekuju da će Erdoganova retorika, koja je izazvala oštre reakcije srpskih zvaničnika, imati dalekosežne posledice po odnose Beograda i Ankare.

Dušan Simeonović, ambasador u penziji, kaže za Danas da je turski zvaničnik ne samo izašao iz okvira dobre diplomatske prakse, već i „zadao težak politički udarac Srbiji“.

„Erdoganove izjave, koje nikako nisu odraz nepažnje, predstavljaju drastičan udar dobrim odnosima Srbije i Turske. On je odstupio od proklamovanih principa saradnje na mnogim poljima, i to na teritoriji koju Srbija smatra svojom. Podršku Prištini mogao je da izrazi na daleko primereniji način, koji nije nepoznat turskoj diplomatiji“, smatra Simeonović.

S druge strane, Ivan Kostić, jedan od osnivača Balkanskog centra za Bliski istok, komentariše za Danas da „svi koji su upoznati sa sklonošću premijera Erdogana ka bombastičnim izjavama, koje odišu prenaglašenim emocionalnim izlivima, ne bi smeli da ovako burno reaguju na njegove reči, naročito kada se radi o najvišim predstavnicima vlasti“.

„Pored toga, izjava prvog vicepremijera Aleksandra Vučića da hitno traži izvinjenje Ankare govori o tome da on, izgleda, ipak i dalje ne prihvata realnost da je Republika Kosovo nezavisna država. Izjava premijera Turske je pitanje za predstavnike kosovskih vlasti, jer se izjava tiče njihove države i njihovih građana, a ne Republike Srbije. Iskreno se nadam da ovako ishitrena i preterana reakcija predstavnika vlasti u Beogradu neće značajnije uticati na odnose dve države koji su nakon smene vlasti u Srbiji, činilo se, krenuli uzlaznom linijom“, navodi Kostić.

Seška Stanojlović, spoljnopolitička novinarka, ocenjuje za Danas da snažne metafore koje je Erdogan koristio u Prizrenu spadaju u red onih koje se izgovaraju na predizbornim skupovima kako bi se podiglo raspoloženje ljudi i „u skladu su sa desnim skretanjima i populizmom, zbog kojih on neretko trpi kritike u Turskoj“.

„Smatram da se njegova izjava više odnosila na kulturu i istoriju nego na politički kontekst, jer svi smo mi, uključujući Kosovo, dugo bili deo Osmanskog carstva. Na to, na primer, ukazuje popularnost turskih serija u Srbiji. Stoga, Erdoganove reči ne bi trebalo da ozbiljnije ugroze odnose dve države i verujem da će se nesuglasice izgladiti diplomatskim putem“, kaže Stanojlovićeva.

Bez komentara

U Ambasadi Turske u Srbiji nisu želeli za Danas da komentarišu izjave premijera Redžepa Tajipa Erdogana i žestoka reagovanja srpskih vlasti.

Odgovor Beograda

Vlada Srbije zaključila je na jučerašnjoj sednici da najnovije Erdoganove izjave predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava i mešanje u unutrašnje stvari Republike Srbije, kao i da „direktno štete“ odnosima između dve zemlje. Vlada Srbije će uručiti najoštriji demarš turskim vlastima i zatražiti neodložno objašnjenje za ovakav postupak, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Vlada Srbije izražava uverenje da će EU „preduzeti odgovarajuće mere prema Turskoj, kao što uobičajava u sličnim prilikama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari