– Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prošle godine je za svoj resor dobilo saglasnost za 2.345 zapošljavanja, a ne za 8.852 što je broj koliko je odobrenja zatraženo od vladine Komisije za davanje saglasnosti za nova zapošljavanja, navodi se u pojašnjenju ministarstva Kori Udovički koje je juče poslato Danasu povodom teksta „Država zaposlila 20.000 uprkos zabrani“.

U tekstu koji je naš list objavio u prvomajskom prazničnom broju navodi se da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u ime korisnika iz njihove nadležnosti (ustanove, gradovi, opštine) dobilo saglasnost za 1.258 novih kadrova na određeno i neodređeno i 7.594 za dodatno radno angažovanje, odnosno po ugovorima o delu i o privremenim i povremenim poslovima. Ti podaci, koje su Danasu poslali iz Ministarstva, odnose se na broj radnih mesta za koje je tražena saglasnost, a od koji većina nije odobrena.

inistarstvo je juče našem listu dostavilo podatke da je saglasnost od vladine komisije dobijena za 2.345 novih kadrova, odnosno za 922 na neodređeno i određeno i za 1.423 po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima. Na osnovu toga, konačan broj novozaposlenih u javnom sektoru nije 19.937 (7.554 na neodređeno i određeno i 12.383 po ugovorima) kao što smo objavili, već 13.430 – 7.218 na neodređeno i određeno i 6.212 po ugovorima.

Izvinjavamo se javnosti i čitaocima zbog nesporazuma i nenamernoj grešci.

Vlada Srbije je, podsetimo, početkom decembra 2013. donela Zakon o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu kojim se predviđa da je do 31. decembra 2015. u primeni zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ali je formirana posebna vladina komisija za odobrenje izuzetaka. Pošto su se nadležni organi oglušavali o obavezu da te podatke o zapošljavanju u vreme zabrane objavljuju na sajtu Vlade Srbije, list Danas je proteklih 12 meseci pokušavao da sazna koliko je to ljudi zaista bilo preko potrebno javnom sektoru.

Zbog nedostavljanja podataka Danasu, poverenik za informacije od javnog značaja kaznio je Ministarstvo finansija sa 200.000 dinara, a potom su oni saopštili da te podatke nemaju i da se obratimo Vladi Srbije. Vladi Srbije, odnosno njenoj Komisiji za davanje saglasnosti za nova zapošljavanja, uputili smo dva zvanična zahteva kojima smo tražili podatke o novozaposlenima u javnom sektoru. Nakon potpunog ignorisanja pitanja, novinar Danasa i potpisnik ovih redova pokrenuo je upravni postupak pred Upravnim sudom protiv Vlade.

Do podataka o novozaposlenima u javnom sektoru na kraju smo došli prikupljanjem informacija od ministarstava, odnosno na osnovu toga koliko je ko tražio novozaposlenih i koliko im je odobreno. Pretpostavlja se i da to verovatno nije konačan broj novih zapošljavanja u 2014. godini. Iako se broj od 13.500, nakon pojašnjenja Ministarstva državne uprave, razlikuje od prvobitno objavljenog od gotovo 20.000 za nekoliko hiljada, to i dalje ne predstavlja mali broj novih državnih službenika kojih je više od pola miliona, imajući u vidu zabranu zapošljavanja i najavu otkaza za između 7.000 i 15.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari