U ovom trenutku potpuno je neizvesno da li će briselski dijalog biti nastavljen 28. septembra, kako je planirano, jer Beograd i Priština imaju nepomirljive stavove o temama o kojima bi se trebalo pregovarati, dok se kabinet visoke predstavnice EU Ketrin Ešton o tome ovog vikenda nje oglašavao. Beograd insistira da se za pregovaračkim stolom razgovara o stanju na Jarinju i Brnjaku, dok iz Prištine poručuju da teritorijalni integritet Kosova ne može biti predmet debate.






Istovremeno, dok iz centralne Srbije na Kosovo preko Merdara prelaze šleperi sa građevinskim materijalom i žitom, komercijalnog saobraćaja iz suprotne strane uopšte nema. Vlada Kosova tvrdi da Vlada Srbije ne poštuje sporazum o carinskom pečatu i slobodnoj trgovini, postignut u prethodnoj rundi dijaloga, 2. septembra, a njeni zvaničnici najavljuju vraćanje trgovinskog embarga na snagu većod danas.

Srbi na severu Kosova su tokom vikenda ojačali blokade puteva i administrativnih prelaza, podigavši čak jednu betonsku, ali je i Kfor dodatnim naslagama bodljikave žice osnažio zaštitu Jarinja i Brnjaka. Incidenata nema, mada su juče po podne pristigle vesti da se na Jarinju, nakon što je sleteo transportni helikopter Kfora, pojavio gust dim, a onda i plamen. Takođe, juče i prekjuče u okolini sela Zupče čuli su se rafali, s tim što se tačno ne zna ko je i zašto pucao.

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak, kao i svi važniji putevi na severu Kosova, većčetvrti dan su u blokadi. Dok izolaciju prelaza Kfor „zaobilazi“ helikopterima, na saobraćajnicama se uglavnom vozi jednom trakom. Srbi su ojačali sve barikade, postavljajući i nove, u srpskom selu Zupče u opštini Zubin Potok, u čijoj se blizini u subotu i nedelju u više navrata čula rafalna paljba. Meštani su rekli novinarima da nema povređenih i da su njihove albanske komšije „nervozne zbog blokada koje im onemogućavaju normalno kretanje“. Na svaki pokušaj međunarodnih i kosovskih snaga da prođu ka severu, barikade se pojačavaju, pa su na pojedinim putnim pravcima visoke i preko pet metara. Svakako najjača je ona betonska, postavljena u mestu Dudin krš, u blizini Kosovske Mitrovice.

S druge strane, jedinice Kfora povećale su mere zaštite prelaza Jarinje. Pripadnici nemačkog kontingenta postavili su dodatne količine bodljikave žice sa svih strana prelaza. Kosovska policija, Euleks i Kfor preduzeli su dodatne mere u severnoj Mitrovici. KPS je uveo neprestane patrole u naseljima Bošnjačka mahala, Brđani i Mikronaselje, u kojima žive i Albanci i Srbi, a Kfor je ispred kapije mitrovačkog Okružnog suda postavio jedan oklopni transporter.

Prištinski mediji javljaju da je preko prelaza Merdare u subotu ušlo pedesetak kamiona sa robom iz Srbije. Podaci Carine Kosova potvrđuju da je drugog dana od ukidanja odluke o zabrani uvoza robe iz Srbije za samo dva sata na Kosovo ušlo 15 kamiona, uglavnom sa građevinskim materijalom, a bilo je i kamiona natovarenih pšenicom i sojom, objavila je Koha ditore. Istovremeno, prema istom izvoru, s Kosova u Srbiju nije ušlo nijedno vozilo. Srpske vlasti su u petak vratile jedan kamion, dok u subotu nije ni bilo takvih pokušaja. Zbog toga postoji mogućnost da će Vlada Kosova danas ponovo uvesti zabranu uvoza komercijalne robe iz Srbije.

Borislav Stefanović, šef tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom, i juče je bio na severu KiM, gde je razgovarao s lokalnim Srbima. On je kazao da očekuje odgovor Brisela na ponudu Beograda za rešenje krize. „Tražimo da se na prelazima uspostavi režim koji će odgovarati planu od šest tačaka Ban Ki Muna i Rezoluciji 1244, što znači da nema takozvanih kosovskih carinika i policije i spremni smo o tome da razgovaramo“, rekao je Stefanović. Odgovor iz Brisela još nije stigao, a prema nezvaničnim informacijama, kabinet visoke predstavnice Ketrin Ešton trebalo bi da razmatra predlog srpske strane sredinom ove sedmice.

Stefanovićje istakao i da na sledećoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, zakazanoj za 28. septembar u Briselu, tema moraju biti prelazi na severu KiM, a ne ranije planirana pitanja električne energije i telekomunikacija. Ako ostane kako je ranije dogovoreno, sasvim je moguće da dođe do blokade pregovora, smatra Stefanović.

Edita Tahiri, šefica kosovskih pregovarača, odbacila je sve zahteve Beograda. Ona je u izjavi prištinskim medijima poručila da je funkcionisanje prelaza unutrašnja stvar Kosova i pozvala zvaničnike Srbije da poštuju sporazum o carinskim pečatima. „O graničnim prelazima nismo ni ranije diskutovali, niti ćemo diskutovati, jer sporazum o slobodnoj trgovini reguliše to pitanje. Postoje pravila EU. Mi primenjujemo ta pravila, kao i Ustav Kosova“, rekla je Tahirijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari