Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 3.58
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Ukinute vize za Brazil
20/06/2010 18:11 | Beograd

Prvi put u istoriji šef brazilske diplomatije u zvaničnoj poseti Beogradu

Ukinute vize za Brazil

Autor: P. D.

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zahvalio se šefu brazilske diplomatije Selsu Amorimu zbog principijelne podrške Brazila kada je reč o statusu Kosovu i istakao da svaka politika za koju se neka zemlja zalaže ima veće izglede za uspeh ako u tome ima podršku Brazila.

"Prvi put u istoriji ministar spoljnih poslova Brazila dolazi u zvaničnu posetu Srbiji i veliko mi je zadovoljstvo da budem prvi domaćin brazilskom kolegi", rekao je novinarima Jeremić posle razgovora sa Amorimom.

U Beogradu su juče potpisani Sporazum Srbije i Brazila o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše, Sporazum o ukidanju viza za građane Brazila kada dolaze u Srbiju i građane Srbije koji odlaze u Brazil, kao i Memorandum o razumevanju o političkim konsultacijama. Ministar Amorim je rekao da su potpisani važni sporazumi, koji će olakšati putovanja u Brazil i koji se odnose na svakodnevni život svih građana. Izrazio je nadu da će oni biti podsticaj za građane Srbije da otputuju u Brazil na Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. i na Olimpijske igre 2016.

Jeremić je rekao da je na susretu bilo reči o produbljivanju veza između dve zemlje u svim oblastim, pogotovo ekonomiji, kao i da je postignut dogovor da se uskoro organizuje poseta srpskih privrednika Brazilu. Prema njegovim rečima, ima mnogo ljudi koji žele da pomognu unapređenje odnosa dve zemlje, s jedan od njih je srpski fudbaler Dejan Petković, kome je dodeljen orden za posebne zasluge brazilskog ministarstva i koji će ubuduće biti počasni konzul u Brazilu.

Amorim se juče, u okviru jednodnevne posete Beogradu, sastao i s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem. Tadić je brazilskom zvaničniku izrazio veliku zahvalnost zbog principijelne podrške te zemlje očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, saopštila je predsednikova pres služba.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)