Šef beogradskog tima za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je za naš list da su sinoćni razgovori srpskih zvaničnika sa odlazećim komandantom Kfora nemačkim generalom Erhardom Bilerom „krenuli u pozitivnom pravcu“ i da će danas biti objavljeni njihovi rezultati. Stefanović nije mogao da govori o detaljima dogovora s Bilerom, koji je trebalo da sinoć i danas ostane u telefonskoj vezi sa srpskim zvaničnicima. Iz Kfora je sinoć saopšteno da će njihove snage biti na prelazima Jarinje i Brnjak do sredine septembra, a po potrebi i duže.


Prema nacrtu dogovora, kako se navodi u saopštenju Kfora, srpske barikade će biti uklonjene i sloboda kretanja ponovo uspostavljena. Takođe je dogovoreno i da će Kfor imati komandu na prelazima i kontrolisati proceduru – automobili, kamioni do tri i po tone težine i oni koji prevoze humanitarnu pomoć i hranu, prolaziće preko prelaza posle provere identiteta i pretresa.

Pre jučerašnjeg susreta ministra za KiM Gorana Bogdanovića i Borislava Stefanovića sa Bilerom u vojnoj bazi kod Leposavića, Srbi na barikadama u Rudarima prepustili su Kforov konvoj za snabdevanje, što je bio Bilerov uslov za nastavak razgovora. Spekuliše se da je Kfor dao rok Srbima da do vikenda povuku barikade. Bogdanović i Stefanović danas pre podne nastavljaju konsultacije sa predsednicima srpskih opština na severu KiM. Oni su sinoć, posle razgovora s Bilerom, pozvali građane da nastave da propuštaju vozila Kfora.

Sadržaj jučerašnjih maratonskih razgovora Bogdanovića i Stefanovića sa predsednicima četiri srpske opštine na severu KiM, koji su prethodili susretu sa komandantom Kfora, nije saopšten. Kako Danas nezvanično saznaje, predstavnici lokalnih vlasti nisu se složili s predlogom državnih zvaničnika da se uklone srpske barikade, niti da se propusti Kforov konvoj za snabdevanje.

Nezvanično se spekuliše da su predsednici opština pod velikim pritiskom državnog vrha i da su se juče na terenu širile glasine da će, ako se ne uklone srpske barikade, sever KiM doživeti kosovsku „Oluju“, a Beograd bombardovanje. Agencije su sinoć javile da je Civilni štab za vanredne situacije četiri srpske opštine odobrio jučerašnji prolazak konvoja Kfora kroz srpske barikade. Za danas u podne u Zvečanu je zakazana zajednička sednica skupština četiri srpske opštine, kojoj bi trebalo da prisustvuju Bogdanović i Stefanović.

Izvori Danasa nezvanično tvrde da je Borislav Stefanović, koji je prekjuče pozivao narod da ostane na barikadama, juče odlučio da u ime države traži prolaz manjeg Kforovog konvoja kroz srpske blokade. Pojedini mediji tvrde da je njegovo obraćanje na barikadama, koje nije smelo da se snima novinarskim kamerama, dočekano povicima „Izdaja“. Srbi su i juče bili na barikadama u selima Zupče i Rudare, kao i kod Jarinja u opštini Leposavić.

Na KiM je juče stigao prvi kontigent od najavljenih 700 nemačkih i austrijskih vojnika iz sastava NATO, kao pojačanje Kforu. Kristijan Šmit, nemački državni sekretar za odbranu, tvrdi da je ovo pojačanje privremeno. Srbi na severu KiM očekuju da će će pojačan Kfora zatvoriti i alternativne prelaze prema centralnoj Srbiji. Iz sedišta NATO juče je saopšteno da „napetosti na severu Kosova popuštaju, posle desetodnevnih nemira, izazvanih pokušajem vlade u Prištini da preuzme kontrolu nad prelazima prema centralnoj Srbiji“. Kako javlja AP za NATO je sada „prioritet održati bezbednost i sigurno okruženje“.

Kfor je i juče prepodne na prelazima Jarinje i Brnjak propuštao samo putnički saobraćaj, a rano po podne preko Jarinja propušteno je 3,5 tona hrane iz centralne Srbije. Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković izjavio je da su prve količine lekova i kiseonika stigle u zdravstvene centre u srpskim mestima na KiM. Odeljenje za transfuziju Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici organizovalo je juče na barikadama u Rudarima dobrovoljno davanje krvi. Na ovoj barikadi na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Raška preksinoć je podignut sedam metara visok krst. Iz Eparhije raško-prizrenske juče je saopšteno da je to urađeno bez znanja i blagoslova Crkve.

Zapaljena srpska kuća u Zočištu

Ministarstvo za KiM zatražilo je juče od Kfora i Euleksa da Srbe južno od Ibra „zaštiti od nasilja albanskih ekstremista i osigura im ličnu i bezbednost njihove imovine“. U Zočištu kod Orahovca zapaljena je kuća porodice Petrović, koja je ovo nekad mešovito metohijsko selo napustila 1999. što je, kako se ocenjuje u saopštenju Ministarstva za KiM „poslednji u nizu incidenata i napada na Srbe južno od Ibra proteklih dana“. Pojedini prištnski mediji i juče su izveštavali o „naoružanim Srbima“ na severu KiM.

Kriza i evropske integracije

Izjava Tomasa Kantrimena, zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara, da će odluka koju će Beograd doneti narednih dana imati veliki uticaj na evropske integracije“, otvorila je i pitanje da li raspet krize na severu KiM treba posmatrati u iz tog ugla. Politički analitičar Dušan Janjić kaže za Danas da se neuobičajeno žestoka Kantrimenova izjava odnosi ne samo na evro-atlantske integracije Srbije, nego i na njen razvoj i teritorijalni integritet. „Sve to zavisi od smirivanja situacije na severu KiM, povlačenja srpskih barikada i izbegavanja konfrontacije sa NATO. Beograd bi, paralelno s tim procesom, morao da ponudi i novu varijantu pregovora o carinskom pečatu i bezbednosnoj kontroli na severu KiM“, procenjuje Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari