Komanda Kfora u Prištini potvrdila je da će ukrajinski kontingent u toj mirovnoj misiji biti delimično smanjen i dodala da će taj odlazak biti kompenzovan povećanjem broja mađarskih vojnika u međunarodnim snagama.


U saopštenju se navodi da će broj ukrajinskih vojnika na Kosovu biti smanjen krajem avgusta ali da njihov odlazak neće uticati na misiju, a da će Ukrajina zadržati svoje prisustvo kroz štabne oficire koji će ostati u Kforu.

Kako je prethodno saopštio zamenik načelnika Uprave za saradnju i mirovne operacije Generalštaba ukrajinske vojske pukovnik Andrej Ordinovič, Ukrajina će do kraja avgusta povući 103 vojnika sa Kosova zbog potrebe učešća u operacijama protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje.

Kfor je naveo da je u poslednjih nekoliko meseci misija prošla kroz fazu transformacije kako bi se omogućilo da jedinice međunarodnih snaga budu sposobne za dinamičnije i proaktivnije delovanje. „U tom kontekstu došlo je do povećanja mađarskog kontigenta“, navodi se i podseća da su Mađari prisutnu u Kforu od 1999. godine.

Kfor je poželeo dobrodošlicu novom kontigentu mađarskih vojnika a Ukrajincima izrazio zahvalnost za angažovanje i ocenio da su oni uspešno sproveli svoju misiju i bili primer za izvanrednu posvećenost poslu i vojni profesionalizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari