Evropska komisija je u sredu, 12. oktobra, i ove, kao i svake godine od 2002, objavila izveštaje za države zapadnog Balkana, Tursku i Island o njihovom napretku na putu ka ulasku u Evropsku uniju. U izveštaju za Srbiju, na 138 strana, „EK predlaže Savetu da Srbija dobije status države kandidata“ za članstvo u EU.

Međutim u nastavku čitamo da EK predlaže da pregovori o pristupanju Srbije započnu tek kada naša zemlja „učini dodatne napore u normalizaciji odnosa sa Kosovom u oblasti regionalne saradnje, poštovanju dogovora o energetici, telekomunikacijama, međusobnom priznavanju diploma, primeni postignutih dogovora aktivno sarađujući sa Euleksom, kako bi se primenili na celom Kosovu“. Na kraju EK se obavezuje da sačini izveštaj, kako bi obavestila Savet i Parlament EU, čim oceni da su ispunjeni ovi uslovi za započinjanje pregovora.

U prvim reakcijama u Briselu se ukazuje da je pitanje kada će se Savet EU, sastavljen od šefova država članica EU, baviti proširenjem. Savet je zaokupljen finansijskom i krizom evra. Sastanak Saveta, koji će imati na dnevnom redu prevazilaženje finansijske krize, zakazan za 17-18. oktobar, pomeren je za 23. oktobar, a i naredan, predviđen za decembar, baviće se, po svemu sudeći, istom temom. Kada će kandidatura Srbije doći na dnevni red, teško je proceniti.

Pregovori o pristupanju Crne Gore još nisu počeli, iako se izveštajem EK od 9. novembra 2010. to predlagalo. EK ponovo, ovogodišnjim izveštajem predlaže da se započne s pregovorima s Podgoricom. Makedonija ima status kandidata od decembra 2005, međutim sa pregovorima se ne kreće, jer nije rešen problem sa Grčkom oko imena ove bivše jugoslovenske republike. Hrvatska je juna 2004. dobila status kandidata, pregovori su počeli oktobra 2005, da bi se upravo uspešno završili prema izveštaju EK. Predlaže se da Hrvatska postane član EU sredinom 2013, punih devet godina nakon dobijanja statusa kandidata. U izveštaju za Makedoniju piše da se EK nada da će biti rešen problem sa Grčkom, kako se ne bi „izgubila i naredna godina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari