Izjava komesara Evropske unije za susedstvo i pregovore o proširenju Johanesa Hana da Srbija, ukoliko želi da postane članica EU, „mora pažljivo“ da razmotri svoju odluku da ne podrži sankcije Brisela protiv Rusije, ne predstavlja novost, ali je važan signal uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beograda, ocenjuju za Danas stručnjaci za spoljnu politiku.

Prema njihovim rečima, u slučaju da potraju trzavice na liniji EU – Rusija, od Srbije će se tražiti da zauzme stranu.

Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu, kaže za Danas da je Hanova poruka „dobro vremenski tempirana“ imajući u vidu najave da će Putin za dve sedmice posetiti Srbiju.

– Komesar Han je zapravo ponovio poruke koje su ranije Beogradu slali Brisel i pojedine prestonice država članica EU, što podrazumeva da članstvo u Uniji znači da je potrebno deliti blagodeti i obaveze koje postoje u takvom „klubu“. U tom kontekstu, on nije rekao ništa novo Beogradu, ali je njegova izjava značajan signal da je potrebno da Srbija opsežno razmisli o svojoj politici prema Rusiji – konstatuje Dajmelova.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, komentariše za Danas da je evidentno da postoji pritisak EU na Srbiju kada je reč o odnosu prema Rusima, ali da Hanova izjava „nije vremenski definisana“.

– Pritisak na Beograd postoji i ranije je postojao. Od Srbije će se svakako očekivati da u narednim fazama evropske integracije usklađuje spoljnu politiku sa EU, ali Hanova izjava je u ovom trenutku besmislena budući da je pitanje šta će biti sa odnosima Unije i Rusije u godinama koje dolaze. Moguće je da Srbija neće morati da se izjašnjava kada je o tome reč ako Brisel i Moskva prevaziđu aktuelne nesuglasice – smatra Anđelković.

Vučić: Ne menjamo politiku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na pitanja novinara o eventualnim pritiscima na Srbiju da promeni odnos prema Rusiji zarad približavanja Uniji rekao da već sedam-osam meseci sluša da će Srbija morati da uradi nešto što nam je neko naredio.“ Srbija ima svoju politiku i ne menja je – poručio je premijer. On je naglasio da sa Srbijom „ne može da se razgovara na taj način da nam neko kaže šta moramo da uradimo“, kao i da sa njim „niko ne može i ne sme na taj način da razgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari