Ujedinjeni regioni Srbije (URS) saopštili su danas da prihvataju predlog koalicionih partnera da se razdvoji ministarstvo finansija i privrede, kao i da će lider te stranke Mlađan Dinkić nastaviti da vodi finansije, a da će resor privrede preuzeti Srpska napredna stranka.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ktAMQGlamnE&w=560&h=315]

 

Međutim, potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović rekao je da će lideri tri najveće stranke vladajuće koalicije sutra  razgovarati o rekonstrukciji Vlade Srbije i će tek tada biti poznato da li će Ujedinjeni regioni Srbije ostati u vlasti. Stefanović je novinarima na Trgu Republike u Beogradu rekao da će sutra Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić rešiti to pitanje.

Upitan da li sutrašnji sastanak znači da je izvesno da će URS biti u vladi, Stefanović je rekao da će sutrašnji sastanak doneti odgovor na to pitanje.

„Nadam se da će na sastanku lidera vladajuće koalicije biti rešeno ovo pitanje. Posao koji je pred SNS mi smo uradili i to je bilo najvažnije. Za ostale ćemo videti“, rekao je on.

 

Kako je saopšteno posle sednice šireg Predsedništva stranke, URS je u okviru rekonstrukcije spreman i na personalne promene svojih ministara i državnih sekretara i ostalih funkcionera.

URS je na današnjoj sednici Predsedništva u Beogradu odlučio da da svoj pun doprinos temeljnoj rekonstrukciji Vlade Srbije, navodi se u saopštenju.

„Prihvatamo podelu odgovornosti u ministarstvu finansija i privrede, i predlog naših koalicionih partnera da se izvrši razdvajanje ova dva resora. Juče sam razgovarao s Vučićem i Dačićem i dogovorili smo se da nastavim da vodim ministarstvo finansija, a da odgovornost za vođenje resora privrede preuzme neko od kadrova SNS-a. Ko god to da bude, moći će da računa na moju punu podršku“, rekao je Dinkić, a preneo URS.

Lider te stranke je podsetio da je prošle nedelje zasedao Glavni odbor URS-a, na kome su sva tri ministra svoje mandate stavili na raspolaganje stranci.

Dinkić je zahvalio Vučiću i Dačiću na „izuzetno korektnoj saradnji u proteklih godinu dana“ i rekao da su
se koalicioni partneri dogovorili da će timski raditi na dovođenju investitora u sve regione zemlje.

Dinkić je rekao da će najvažniji cilj vlade u narednom periodu biti povećanje zaposlenosti, što, kako je ocenio, neće biti nimalo lak posao.

„Zato smatramo da je preuzimanje odgovornosti za ostvarivanje tog cilja od strane stranke koja danas ima najveću podršku građana Srbije – prirodno i više nego dobrodošlo“, rekao je Dinkić.

Dinkić je naveo da se mora učiniti sve da se teško stanje u ekonomiji popravi.

„Moraju se uprostiti birokratske procedure za izdavanje građevinskih dozvola, a to je nadležnost resora građevinarstva. Takođe, Zakon o radu mora biti fleksibilniji, kako bi se omogućilo brže i lakše
zapošljavanje ljudi“, istakao je Dinkić.

Na konferenciji za novinare koju su u subotu održali premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić, Dačić je ocenio da će Ujedinjeni regioni Srbije ostati član vlade ako se „poklope stavovi“ koalicionih partnera o rekonstrukciji, ali je dodao „da će vlada imati većinu i bez te stranke“.

Na pitanje novinara, zašto lider URS-a Mlađan Dinkić ne prisustvuje konferenciji za štampu povodom godišnjice rada, Dačić je odgovorio da to nije namerno, da se Vučićem dogovorio pre razilaženja stavova, kao i da u sali nema ni predsednika ostalih stranaka koje čine vladu. Prema njegovim rečima, SPS i SNS sada čekaju odgovor URS da li pristaju na temeljnu
rekonstrukciju vlade.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari