Sudija Prvog osnovnog suda trebalo bi danas da poseti Ratka Mladića u pritvoru kako bi mu overio punomoćje za podizanje penzije koje će biti naslovljeno na njegovog sina Darka, najavio je Mladićev branilac Miloš Šaljić. Porodici bi, prema njihovoj računici, trebalo da bude isplaćeno 4,7 miliona dinara zaostale penzije, a potom i 90.000 dinara mesečno.


Porodica Mladića bi tako tokom naredne nedelje mogla da počne da prima penziju koju nije dobijala od 2005. Ranije je objavljeno da je Mladić još na saslušanju zatražio od svog advokata Šaljića da spremi papire za punomoćje kojim bi njegova porodica mogla da podigne zaostale penzije i da nastavi da ih prima i dalje. Reč je, kako kaže, o stečenom pravu koje se ne može izgubiti.

Meru o zamrzavanju isplate penzije Ratku Mladiću može svojim rešenjem da ukine istražni sudija Odeljenja za ratne zločine, čime bi se stekle pretpostavke za isplatu.

Mladiću je korišćenje penzije bilo privremeno obustavljeno i rešenjem Krivičnog veća, iz marta 2005. Rešenje je doneo istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu postupajući po predlogu tužioca za ratne zločine.

Isplata za sve

Srbija svaki mesec isplaćuje penziju Stjepanu Mesiću zato što je bivši hrvatski predsjednik ujedno bio i poslednji predsednik Predsedništva SFRJ. Svaki mesec od Srbije prima 39 evra. Penziju od Srbije, kako je najavio, zatražiće i Naser Orić, ratni komandant Armije BiH u Srebrenici i nekadašnji pripadnik MUP-a Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari