Skupština Kosova trebalo bi da bude raspuštena najkasnije za dve nedelje, najavio je tokom vikenda predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa na predavanju na Koledžu ISPE u Prištini.

Iako prištinski mediji tvrde da će kosovski parlament biti raspušten 24. aprila, a izbori održani najkasnije do 8. juna, među diplomatskim izvorima u Prištini spekuliše se da se čeka na stav Vašingtona koji bi radije da se glasanje održi na jesen.

Prema pisanju prištinskog dnevnika Lajm, predstojeći vanredni kosovski izbori verovatno će se održati po starim izbornim zakonima, jer će „partije nealbanskih zajednica tražiti da se o novom izbornom zakonu izjasni Ustavni sud Kosova, što će onemogućiti njegovo stupanje na snagu.“ Isti izvor najavljuje da bi glasanje o tribunalu za zločine OVK trebalo da se održi 17. aprila, nedelju dana kasnije, 24. aprila, kosovska skupština se raspušta, a predsednica Kosova Atifete Jahjaga potom na konsultacijama sa liderima političkih stranaka odlučuje da li će se na birališta izaći 1. ili 8. juna.

Jahjaga je krajem prošle nedelje imala konsultacije s predsednicima svih parlamentarnih stranaka u vezi s produženjem mandata Euleska i osnivanjem suda za zločine OVK.

– Srpski poslanici, koji bojkotuju rad kosovskog parlamenta zbog predloga novog izbornog zakona, vratiće se u Skupštinu da glasaju za osnivanje tribunala i produžetak mandata Euleska na KiM. U raspravi i glasanju za izborni zakon nećemo učestvovati – izjavila je za Danas Rada Trajković, poslanik Jedinstvene srpske liste.

Vulin ponovo ne može na KiM

Vladina Kancelarija za KiM osudila je odluku prištinskih vlasti da drugi put za mesec dana ministru bez portfelja Aleksandru Vulinu ne dozvoli da danas otputuje u dvodnevnu posetu Pokrajini. Vulin je u selu Donja Budriga kod Gnjilana trebalo da poseti porodicu u kojoj je rođeno hiljadito dete u 2013. i „odnese kompletnu opremu za bebu“ i da u Rajanovcima kod Kosovske Kamenice Časlavu Jeftiću „uruči kravu, kozu sa jarićima i stočnu hranu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari