Jedan od ključnih zahteva Lige socijal-demokrata Vojvodine za obeštećenje građana Vojvodine sa 840 miliona evra, zbog „štetne“ prodaje NIS, upućen liderima Demokratske stranke i Nove demokratske stranke, Bojanu Pajtiću i Borisu Tadiću, za opstanak koalicije i prekomponovanje Pokrajinske vlasti, prema istraživanju Danasa, nije naišao na saglasnost sve tri strane.

Izvesno je, takođe, da se DS i NDS ne slažu sa ocenom LSV da je kupoprodajni ugovor za privatizaciju NIS bio štetan po javni interes i građane Srbije. I dok u LSV tvrde za Danas da će zahtev koalicije uskoro doći pred republičke organe vlasti, odmah nakon inicijative o promeni Ustava Srbije, u NDS kažu da o tome nije ni bilo reči u sporazumu koji su postigli sa koalicionim partnerima u Vojvodini. DS, s druge strane, smatra da ne bi trebalo zahtevati obeštećenje građana Vojvodine, već bolju unutrašnju preraspodelu sredstava, ali bez dovođenja u pitanje kupoprodajnog ugovora, jer privatizaciju NIS u toj stranci smatraju dobrom za javni interes.

„Prva stvar koju ćemo sa našim koalicionim partnerima DS i NDS uraditi nakon prekomponovanja vlasti u Vojvodini je otvaranje pitanja i sprovođenje deklaracije o potrebi izmena Ustava Srbije. Odmah potom ćemo uputiti zahtev za obeštećenje građana Vojvodine zbog štetne privatizacije NIS. To je, dakle, prvi korak. DS je to prihvatio, čekamo NDS da se izjasni“, ističe za Danas Branislav Bogaroški, potpredsednik LSV.

Upitan da li očekuje da se NDS složi sa tom inicijativom, ako se ima u vidu da je predsednik te stranke Boris Tadić, u svojstvu predsednika Srbije, 2008. godine potpisao ugovor sa tadašnjim predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom, odnosno kako ocenjuje to što se DS složio sa tim, ako se zna da je potpredsednik te partije Borislav Stefanović vodio tehničke pregovore o privatizaciji NIS, Bogaroški kaže: „Ako SNS može da izmeni svoju politiku sa jednog na drugi pol, ne vidim zašto ove stranke ne bi mogle da promene svoje stavove o tom pitanju“.

„O obeštećenju građana Vojvodine nismo razgovarali, samo načelno. Dogovorili smo se da podržimo deklaraciju o potrebi izmena Ustava. Raspoloženi smo i za razgovor o tome kako da Vojvodina ima veće koristi od privatizacije NIS, s obzirom na to da se na toj teritoriji nalaze najveći deo resursa“, ističe za Danas Miroslav Vasin, predsednik Pokrajinskog odbora DS.

On izričito tvrdi da prodaja NIS Rusima nije bila protiv interesa građana Srbije.

„Reč je samo o unutrašnjoj preraspodeli sredstava koja se dobijaju od crpljenja nafte u Vojvodini. Međutim, još je rano o tome govoriti“, naglašava Vasin.

Borislav Stefanović, šef tehničkog tima za privatizaciju NIS, juče nije hteo da za naš list odgovori na pitanja u vezi sa ovom temom. Nakon formiranja Radne grupe MUP za ispitivanje okolnosti pod kojima je NIS privatizovan, Stefanović je odbacio optužbe da je ugovor o prodaji štetan po Srbiju i ocenio da je ta priča pokrenuta samo kako bi se „sakrili tajni ugovori“ sadašnje vlasti s kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i „drugih ugovora koje potpisuje Vlada koju predvodi SNS“.

Prema rečima Marka Đurišića, šefa poslaničkog kluba NDS u Skupštini Srbije, sa LSV i DS je samo dogovoren tekst deklaracije o potrebi promene Ustava.

„U toj deklaraciji se ne govori o NIS i obeštećenju građana Vojvodine“, kaže Đurišić.

Upitan kakav je stav stranke po tom pitanju, Đurišić je rekao: „Nemam stav stranke jer stranka nije zauzela stav o tome“.

Podsetimo, NIS je privatizovan 2008, kao deo paketa iz energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji je sklopljen godinu dana ranije, u vreme Koštuničine vlade. Prodaju su ugovorili tadašnji premijeri dve zemlje, Cvetković i Medvedev, a garanciju da će se posao završiti potpisali su predsednici Boris Tadić i Vladimir Putin. Detalje transakcije u direktnim pregovorima utvrdio je pregovarački tim koji je imenovala Vlada, na čijem je čelu bio Borisav Stefanović, a član i Dušan Bajatović. Upravo njih dvojica najčešće se u medijima pominju kao „mete“ istrage o privatizaciji NIS.

Bojan Pajtić: Radimo efikasno

– U Pokrajinskoj vladi radi 1.020 zaposlenih, u odnosu na 30.000 ljudi u republičkoj administraciji. Pokrajinska administracija je efikasna iako joj Republika po osnovu Ustava duguje više od 30 milijardi dinara samo za ovu godinu, izjavio je juče Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine, osvrćući se na navode SNS da je pokrajinska vlada pala, a administracija preglomazna.

Novi sporazumi Rusije i Srbije

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksej Maškov izjavio je juče da je sa zvaničnicima u Beogradu razmatrao odnose dve zemlje i način njihovog daljeg razvoja, kao i o budućem predsedavanju Srbije OEBS-u. Prema rečima Maškova, u Rusiji teku pripreme za potpisivanje paketa bilateralnih sporazuma sa Srbijom i rad na njima trebao bi biti završen do sredine jeseni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari