Ustav, Dodik i sankcije Rusiji su odavno poznata očekivanja EU 1

Informacije iz diplomatskih krugova o tome da su na poslednjem sastanku ambasadora Kvinte sa Aleksandrom Vučićem, premijerom Srbije, uoči formiranja budućeg sastava Vlade Srbije, na sto pred mandatara stavljena tri jasna zahteva, čije ostvarenje ovi predstavnici zapadnih zemalja očekuju u najkraćem mogućem roku, nisu istine i predstavljaju svojevrsni spin u javnosti, rečeno je Danasu u dobro obaveštenim diplomatskim izvorima, upućenim u sadržaje tih razgovora.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Naime, kako nam je rečeno, zahtevi koji su se pojavili u javnosti, a tiču se promene najvišeg pravnog akta, odnosno izbacivanja preambule o Kosovu u sastavu Srbije, potom potpunog zahlađenje i otkazivanje podrške zvanične politike Vlade Srbije politici Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, kao i uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, preciznije – potpuno usklađivanje spoljne politike Srbije sa politikom Evropske unije – stara su očekivanja zapadnih zemalja, pre svega, država članica Evropske unije.

– Tu čak nije reč o zahtevima, već opravdanim očekivanjima, jer je uveliko jasno da bez promene Ustava, odnosno pristajanja na realnost u cilju potpune normalizacije odnosa i suživota sa građanima Kosova – nemoguće je uspostaviti trajnu stabilnost i ekonomski napredak u regionu. Takođe, jasno je da je politika Milorada Dodika štetna za jačanje i uspostavljanje normalnog funkcionisanja Bosne i Hercegovine, odnosno integracija te države u EU, i da je on jedan od osnovnih razloga zbog kojih ta država tapka u mestu ili nazaduje, što se neposredno odražava na ceo region, pa i Srbiju. Uostalom, Aleksandar Vučić, prema nekim pokazateljima, poput onog o protivljenju referendumu, uveliko pokazuje na delu da već stoji na stanovištu stabilizacija prilika – napominju sagovornici Danasa.

Kada je reč o sankcijama Rusiji, evidentna je potreba da se Srbija, s obzirom na prioritetan cilj – a to je puno pravno članstvo u Evropskoj uniji – uskladi sa spoljnom politikom Unije i pridruži vrednostima koje su odredile jedan takav čin.

– To nije samo stvar ekonomije, već vrednosti, koje su zajedničke u Uniji i dele ih sve države članice. Ako Srbija teži da bude punopravna članica EU, onda je logično da teži i uspostavljanju tih vrednosti, na čijem konsenzusu EU počiva – ističu sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova.

Stoga, zaključuju oni, informacije o tome da su na poslednjem sastanku ambasadori Kvinte postavili pred Vučića jasan zadatak da ispuni ove tri navedene stvari mogu da se tumači i kao svojevrsni spin, jer kada se tako predstavi nešto što već godinama unazad predstavlja potpuno javno očekivanje, preporuke, ali i logičan sled, to izaziva svojevrsni otpor u javnom mnjenju i smanjuje spremnost društva da se suoči sa tim potrebama, a time i slabi volju vlasti da tim potezima pribegnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari