U Ustavnom sudu Kosova juče je održana javna rasprava povodom zahteva DPK Hašima Tačija za ocenu ustavnosti izbora lidera DSK i kandidata postizborne opozicione koalicije Ise Mustafe za predsednika kosovskog parlamenta na konstitutivnoj sednici 17. jula.

Ustavni sud je najavio da će konačnu odluku o ovom pitanju objaviti do kraja ove ili tokom naredne nedelje. To bi trebalo da bude prvi korak u rešavanju političke krize u Prištini, nastale posle kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora 8. juna. U raspravi u USK učestvovale su sve parlamentarne stranke, osim Srpske liste, iako je imala zapaženu ulogu u Mustafinom izboru za predsednika Skupštine Kosova, koju je USK privremeno „zamrzao“. Branimir Stojanović, gradonačelnik Gračanice, izjavio je za Danas da je Srpska lista procenila da njeno prisustvu u Sudu juče nije bilo neophodno. Stojanović kaže da će dalji potezi Srpske zavisiti od odluke USK.

Glavna rasprava u Sudu juče se vodila između predstavnika DPK Arsima Bajramija i koalicije DSK, AZBK i Inicijative za Kosovo Vjose Osmane, Ardijana Đinija i Albulene Hadžiju. Predsednik USK Enver Hasani morao je da opominje obe strane zbog tona i rečnika, javljaju prištinski mediji.

Bajrami je izjavio da „DPK želi da formira kosovske institucije i traži da, kao izborna pobednica, predloži predsednika Skupštine, ali će prihvatiti svaku odluku Suda“. Osmanijeva je rekla da postizborni koalicioni blok ima većinu, a da DPK nema dovoljno glasova za formiranje vlade, što je uoči jučerašnje sudske rasprave javno priznao i odlazeći ministar unutrašnjih poslova i Tačijev stranački kolega Bajram Redžepi.

Prognoza

Bajram Redžepi (DPK) prognozira da će, ukoliko se formira, vlada DSK, AZBK i Inicijative za Kosovo, u koju bi ušle manjine i Srpska lista, „pasti za dve nedelje, čim se suoči sa dnevnim neprihvatljivim zahtevima dirigovanim iz Beograda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari