Zašto su 11 nemačkih uslova za otvaranje Poglavlja 35 u pregovorima EU i Srbije, koji se svi tiču Kosova i Metohije, postali glavna tema o kojoj ovih dana šef srpske diplomatije Ivica Dačić govori u svim medijima? U kakvoj je to vezi sa predstojećom rundom pregovora premijera Srbije i Kosova 21. aprila u Briselu? Ovo su pitanja na koja sagovornici Danasa u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici daju različite odgovore.


Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun smatra da Dačić samo blagovremeno ukazuje na problem sa Bundestagom, koji je, prema njegovom mišljenju, moguće rešiti. Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba na KiM ocenjuje da je reč o „pripremi javnosti za već postignute dogovore“, pre svega kada je reč o energetici i telekomunikacijama, o čemu bi sutra trebalo da pregovaraju Aleksandar Vučić i Isa Mustafa u Briselu. Dušan Proroković, direktor Političkog saveta DSS, kaže da postoje dve mogućnosti – „ili Dačić pokušava da nešto istrguje sa kosovskim Albancima kako bi olabavili oko zajednice srpskih opština ili upozorava EU da se nešto sprema na mostu u Kosovskoj Mitrovici“.

– Nemačka ima svoje uslove za otvaranje Poglavlja 35, prema kojima mi treba da se odredimo. Ne verujem da će se Berlin kruto toga držati, ako izađemo sa dobrom analizom šta je od toga moguće, kad i kako realizovano, a šta je već ispunjeno. Dačić o tome govori, jer vidi da je tu najveći problem. Nemačka je najvažnija članica EU i nama je u interesu da paralelno rešavamo sva pitanja koje nam se postavljaju – kaže Drecun.

Iako očekuje da Bundestag raspravlja o srpkom ispunjenju nemačkih uslova, Drecun je kategoričan da nema razloga da se o tome razgovara u skupštinskom Odboru za KiM i plenarno u Skupštini Srbije. On smatra da je pregovaračima dovoljna skupštinska rezolucija, na osnovu koje je pre dve godine potpisan Prvi briselski sporazum.

– Mislim da je to što Dačić sada govori već ispregovarano sa Prištinom i Briselom i da već postoje rešenja o kojima javnost ne zna i koja su u suprotnosti sa Ustavom Srbije. Dačić samo pokušava da prikrije ono što se radi i da se „opere“ pred javnošću. Sva briselska rešenja, koja Beograd uvek saopštava tek kad ih parafira, deluje kao grom iz vedra neba, jer više liče na projekat amputacije KiM od Srbije nego na rešavanja srpskih problema. Narod je iznenađen, jer dogovorima nije obezbeđen ni minimum našeg opstanka na KiM, kaže za Danas Rada Trajković.

Prema njenim rečima, premijer Srbije Aleksandar Vućić je „već obećao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel uklanjanje Parka mira, ali je situacija na terenu sprečila da se to spovede, a se u kuloarima priča da su dogovorena rešenja za energetiku štetna po Srbiju“.

Dušan Prorković ne deli njeno mišljenje da su Dačićeve izjave uvertira u saopštavanje već postignutih dogovora. On procenjuje da energetika i pozivni broj za Kosovo, čemu se protivi i deo međunarodne zajednice, još nisu ispregovarani.

– Očekivao sam, doduše, da će se ove teme rešavati tokom Vučićeve posete SAD. Zna se da je Beograd prepustio pravosuđe Prištini pod Bajdenović pritiskom na Vučića u Minhenu. Dačić sada priča o 11 nemačkih tačaka zato što je pritisak na Beograd veći nego što se očekivalo. Vladajuća koalicija neće imati sa čim da izađe na izbore, ako se budu održavali krajem 2015. Srbija je ispunila sve što se od nje tražilo, a kosovski Albanci ništa, čak ni ZSO, a traže još. Pri tome u ime Beograda se vodi nekoliko paralelnih procesa pregovora, smatra Proroković.

Opozicija protiv ZSO

Opozicija kosovskih Albanaca – Pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, sa protesta u Prištini na kome je u subotu učestvovalo više hiljada građana, dala je kosovskoj vladi rok od 15 dana da smeni ministra pravde i predsednika Ustavnog suda Hajredina Kučija i Envera Hasanija, rukovodstvo Radio-televizije Kosova i Energetske korporacije. Demonstranti su nosili transparente i protiv formiranja zajednice srpskih opština, za koju tvrde da je „podela Kosova“.

 

U maju Vojska Srbije vežba i sa Albanijom

Od 4. do 15. maja u Centru za obuku putem simulacija u Beogradu održaće se vežba „Lodžeks 15“ (LOGEX 15), čiji je ovogodišnji domaćin Srbija u saradnji sa oružanim snagama SAD. Ova vežba je, kako je saopšteno na sajtu Ministarstva odbrane Srbije, „deo partnerske saradnje sa NATO“, a u njoj učestvuju: Albaniju, BiH, Makedonija, Hrvatska, Crna Gora, Finska, Moldavija, Švedska, Srbija i „zemlje koje su sponzori dela vežbe“. Vojska Srbije imala je i ranije slične manevre, u kojima su bile uključene oružane snage Albanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari