Dugo najavljivani kodeks ponašanja poslanika, koji predviđa osnivanje etičkog saveta i definiše da su narodni predstavnici obavezni na pristojnost, ljubaznost, etičnost biće usvojen tokom jesenjeg zasedanja.

Usvajanje će uslediti tek nakon što Skupština Srbije dobije „mišljenje“ „evropskog parlamenta o predloženom tekstu“, kaže za Danas Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS. Opozicija, međutim, tvrdi da će ovaj dokument biti još jedno sredstvo za disciplinovanje neistomišljenika.

Protivljenje opozicije usvajanju ovakvog kodeksa koji ispunjava evropske standarde i koji postoji u svim evropskim parlamentima, prema Babićevim rečima, još jedan je dokaz da je Demokratska stranka napustila evropske principe i da još samo „tumara po vojvođanskoj ravnici“. On napominje da je njihovo protivljenje tim čudnije što su u izradi kodeksa učestvovali predstavnici svih stranaka, pa i DS u liku njenog portparola Aleksandre Jerkov.

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS, tvrdi da njegova stranka nema ništa protiv usvajanja kodeksa, ali podseća da svi evropski kodeksi sadrže taksativno navedene uvredljive reči koje poslanici ne bi smeli da koriste.

„Takav slučaj nije sa predloženim kodeksom i plašim se da je ovo ućutkivanje opozicije. I do sada nam je nepravedno oduzimana reč, a sada ćemo, sa ovakvim pravilima, biti kažnjavani i oduzimanjem tri plate svakoga puta kada kažemo da premijer Vučić za dve godine nije ništa uradio. Ako tako bude, biće uništen i poslednji poligon demokratije“, ističe Stefanović.

I u Novoj stranci smatraju da će usvajanje kodeksa poslužiti za ućutkavanje opozicije. Napominju da ako neko krši zakon, treba da odgovara, a da će ga građani kazniti na izborima ako se nekorektno ponaša. U stranci Borisa Tadića sumnjaju da će novim pravilima biti upristojen parlamentarni rad, već više veruju da će ta pravila poslužiti za smanjene ionako nevelikih prava opozicionih poslanika.

Prema kodeksu, poslaniku neće biti dozvoljeno da javnu imovinu koristi u privatne svrhe. Neće im biti dozviljena ni korišćenje mobilnih telefona i fotoaparata, ali ni unošenja stranačkih simbola u skupštinsku salu. Nedopustivo je i da službene prostorije koriste za privatne poslove, a službena sredstva ili imovinu Skupštine za potrebe izborne kampanje.

Neobičan predlog funkcionera DS

Niš – Republički poslanik Dušan Milisavljević najavio je da će na sledećoj sednici Glavnog odbora Demokratske stranke predložiti da na budućim izborima unutar te stranke mogu da učestvuju svi građani Srbije, a ne samo njeni članovi. „Iskreno, ne očekujem da će predlog naići na preveliku podršku, ali to je način da još jednom upozorim da DS mora da traži ozbiljna rešenja za povratak poverenja građana“, kaže Milisavljević za Danas. Z. M.

Predviđeno javno izvinjenje

Kodeks predviđa formiranje Etičkog saveta koji će biće zadužen za sprovođenje, praćenje i primenu ovog akta, a ukoliko se poslanici ipak ogluše o pravila, uslediće prvo nejavna, zatim javna opomena, kao i obaveza da se javno izvine. Predviđena je novčana kazna u visini do tri osnovne plate poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari