Vanredni parlamentarni izbori najverovatnije neće biti održani zajedno sa lokalnim i pokrajinskim naredne godine. Kako saznajemo, premijer Srbije Aleksandar Vučić bliži je odluci da izbori za Narodnu skupštinu ne budu raspisani.

 Izvori Danasa bliski predsedniku Vlade Srbije tvrde da preovlađuju razlozi protiv održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, odnosno da premijer ceni da bi to bilo više u javnom interesu nego izborni ciklus koji bi uticao na reformske procese. Međutim, ističu izvori Danasa, Aleksandar Vučić još nije doneo konačnu odluku, tako da nije isključena mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, iako je manje verovatna.

Na pitanje da li odluka o održavanju prevremenih izbora za Skupštinu Srbije zavisi od nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem – premijerskom nivou, 13. oktobra, s obzirom na to da je Vučić najavio saopštavanje konačne odluke po povratku iz Brisela, izvori našeg lista bliski predsedniku Vlade ističu da taj događaj nema nikakve veze sa raspisivanjem vanrednih izbora.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je pre dva dana da će doneti konačnu odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora do 15. oktobra, po povratku iz posete Briselu. „Mnogo je razloga za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, među njima su trenutna atmosfera koja se može osetiti u javnosti, restartovanje odnosa, kao i potreba da se proveri koju političku opciju u Srbiji javnost podržava. Postoji jedan veliki razlog protiv održavanja izbora, to je nastavak ekonomskih reformi, ekonomska konsolidacija i restrukturiranje javnih preduzeća“, rekao je Vučić novinarima tokom posete Savetu Evrope u Strazburu.

O razlozima za i protiv izbora premijer Vučić govori mesecima unazad, od kada se i aktuelizovala priča o mogućnosti raspisivanja izbora na svim nivoima. Prvi put je, međutim, istakao jasno razloge protiv nakon sastanka sa predstavnicima MMF, u avgustu ove godine, rekavši da bi izborni ciklus usporio ekonomske reforme.

Vučić je potom rekao da postoji više razloga za i protiv održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, ali da će odluku o tome doneti do kraja septembra. On je istom prilikom istakao da su mu poručili i da će se iznenaditi kad vidi rezultate izbora, što je prokomentarisao sa: „Dobro, iznenadiću se“. Kako je rekao, izbori su oblast u kojoj nema iznenađenja i dodao da su tu stvari jasne kao što je na primer da Crvena Zvezda ne može da pobedi Real Madrid ili Čelsi… „Nije lopta okrugla kako to ljudi govore“, dodao je navodeći da ništa nije tako predvidljivo kao rezultat izbora i naveo da je to u politici najlakše predvidiva stvar. Objasnio je da bi po opštoj atmosferi rado izabrao opciju izbora i da je lično tome sklon, ali i podvukao da za vreme izbora gotovo da staje ekonomija. „Svi partijski razlozi su za, lični je da idemo na izbore, ovo je jedini razlog protiv. Videćemo do kraja septembra“, rekao je premijer u poslednjem opširnijem javnom nastupu na temu vanrednih izbora.

Poslednji podaci istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Srpska napredna stranka osvojila više od 50 odsto glasova. Najnovije istraživanje agencije Faktor plus „Politički barometar“ pokazalo je da kada bi se parlamentarni izbori održali sutra u Srbiji, na birališta bi izašlo 51 odsto građana, dok 21 odsto još nije donelo odluku o tome, pokazuje. Od tih 72 odsto svaki treći ne zna za koga bi glasao, što je, prema računici Danasa, od ukupnog broja birača skoro 1,5 miliona građana Srbije ili nešto više od 20 odsto. S druge strane, SNS beleži podršku od 51 odsto među onima koji bi izašli ili još ne znaju da li će izaći na izbore, što je od oko 6,7 miliona građana sa pravom glasa u Srbiji, kako pokazuje računica našeg lista, skoro 2,5 miliona glasova ili svaki treći građanin (36,7 odsto).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari