Portparolka američkog Stejt departmenta Džen Psaki kratko je prokomentarisala posetu ruskog predsednika Beogradu, navodeći da su Sjedinjene Države svesne te činjenice i podsetila da je veliki broj zemalja imao istaknutu ulogu tokom Drugog svetskog rata i da je Vladimir Putin letos prisustvovao i ceremoniji kojom je u Normandiji obeležen Dan de, prenosi FoNet. To ne znači da ne postoje neslaganja u pogledu pojedinih pitanja, poručila je Psaki, navodeći da je to sve što može da kaže o Putinovoj poseti.


Portparolka diplomatske službe EU Maja Kocijančić izjavila je juče u Briselu takođe da nema nikakav poseban komentar, a ranije su analitičari za Danas ukazali da će stavovi i potezi Unije biti određeniji kada novi sastav Evropske komisije „postane operativan“. Za naš list je Putinovu posetu juče komentarisao Eduard Kukan, poslanik EP, rekavši da spoljna politika treba da prati stratešku orijentaciju jedne države.

Prema njegovim rečima, najznačajniji faktor koji će uticati na integraciju Srbije u Evropsku unije jeste njen fokus na reforme i sposobnost da ispuni ono što je potrebno u procesu pregovora. „Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ističe posao koji treba obaviti, a Srbija mora da to ozbiljno shvati ukoliko želi da otvori prvo pregovaračko poglavlje“, poručuje Kukan, koji je šef delegacije EP za odnose sa Srbijom. Posebno interesantno reagovanje juče je našoj redakciji stiglo iz Ambasade Ukrajine u Beogradu.“Što se tiče učešća u vojnoj paradi, hteli bismo dodatno da razjasnimo naš stav. Potvrđujemo da je predstavnik ambasade bio na paradi, koja je stvarno bila fantastična i jako smo oduševljeni“, kaže Mikola Đigun, otpravnik poslova Ambasade.

Đigun ističe da ako neko „stavi pod sumnju“ da li je trebalo da ambasada ima predstavnika na tom događaju, želi da odgovori da mu je bila velika čast što je bio prisutan na obeležavanju sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

– Ovo je naš zajednički veliki praznik. Ukrajina i Treći ukrajinski front su dali veliki doprinos na oltar zajedničke pobede u borbi protiv fašizma. Ukrajina i Srbija su izgubile svoje najbolje sinove i kćerke u ovom strašnom ratu i zato smatramo da je ovo i naša zajednička velika bol. U njihovo ime mi moramo danas da ujedinimo napore u svrhu osiguranja mira i stabilnosti u Evropi – ukazuje on.

Đigun konstatuje da „nikada nećemo zaboraviti podvig naših vojnika koji su izgubili život na polju borbe Drugog svetskog rata“.

– Zahvaljujući njima mi danas živimo. Večna njima slava i hvala – poručuje otpravnik poslova ukrajinske ambasade.

Agencija Beta u pregledu ruske štampe navodi da se u izveštajima o poseti predsednika Rusije Beogradu posebno ističe da je Putinu ukazana posebna čast, i da je zbog njegove posete pomeren datum proslave 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma.

„Nije reč o tome da je sve bilo tako dirljivo. Bilo je to nešto mnogo više nego provincijska parada. Nešto iskreno i prirodno, toliko od duše i srca, da se oči nisu odvajale od te parade“, zaključuje izveštač Komersanta, i dodaje: „Ovde, u Beogradu, oni su zaista zahvalni“.

Moskovski komsomoljec piše da su Putina dočekali u Srbiji kao „pobednika“, i da „takav prijem retko organizuju i verni podanici u ruskim regionima“. „Za zemlju koja teži ulasku u EU, u sadašnjoj situaciji to nije samo gest dobre volje, već herojstvo koje se graniči sa manjkom razuma.

Ali, za to su srpske vlasti imale svoje razloge“, piše list. U članku pod nazivom „Srbi su zamolili predsednika Rusije da ih spasi od NATO“.

Rašković Ivić: Kolektivno podsećanje

– Poseta predstavlja jasnu reafirmaciju ruskog značaja u srpskom narodnom pamćenju. Politički posledica ove posete je da je aktuelna vlast sada u dilemi da li da nastavi putem evropskih integracija ili da oslušne glas naroda i zastane, što bi moglo da vodi ka raspisivanju referenduma o ulasku Srbije u EU i otvaranju predreferendumske rasprave o ovom pitanju, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS. Zapadni prodržavni mediji, zbog Putinove posete, već pokazuju zabrinutost kojim će putem ići Srbija, što u diplomatskom jeziku znači da će biti određenih posledica po Srbiju i da se može očekivati nezadovoljstvo Brisela, ističe ona. J. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari