Izjava predsednik Republike Srpske Milorada Dodika da „zločin u Srebrenici nije bio borba za srpstvo, nego najveći udarac srpstvu i kukavičluk“ – predstavlja povratak starog Milorada Dodika, onog 1997. godine kada je prvi ustao i osudio genocid u Srebrenici, ocenjuje za Danas Vehid Šehić, politički analitičar i bivši član Centralne izborne komisije BiH. S druge strane, Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, u toj Dodikovoj izjavi ne uočava nikakvu promenu, navodeći da on nastavlja da negira da se u Srebrenici dogodio genocid.

„Milorad Dodik mi je bio kao brat, on je rak-rana na mom srcu. Ova izjava zvuči kao da je ponovo reč o tom starom Dodiku iz 1997. godine, kada je prvi ustao i osudio genocid u Srebrenici, ističući da će oni koji su za masakr odgovorni morati da završe u Haškom tribunalu. Ja se iskreno nadam da je ova izjava povratak na to vreme, na vreme kakav je tada bio“, ocenjuje za Danas Vehid Šehić.

Prema njegovim rečima, narodi na prostoru bivše Jugoslavije – Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH moraju da prođu kroz denacifikaciju, odnosno proces kroz koji je prošla Nemačka nakon Drugog svetskog rata.

„Građani moraju da se suoče sa prošlošću, jedino tako je moguće da krenemo napred. Ne može se pobeći od činjenice da se u Srebrenici dogodio genocid, od nekih stvari se jednostavno ne može pobeći…“, zaključuje sagovornik Danasa.

Sonja Biserko, međutim, ne vidi nikakvu promenu stava Milorada Dodika, napominjući da njegov nastup ide u susret dvadesetogodišnjici obeležavanja genocida u Srebrenici.

„Neće moći da izbegne kontekst obeležavanja dvadeset godina od srebreničkog genocida, jer će se tom temom baviti ceo svet. Srebrenica je postala paradigma svih velikih zločina. Genocid u Srebrenici je prvi masakr kojim se svet bavio na taj način – međunarodne rezolucije, pojedinačne deklaracije… I to je sada ne samo njegov problem, već i te beogradske linije uz koju on ide – predsednika Srbije Tomislava Nikolića i akademskog kruga. Oni isto tvrde da se u Srebrenici dogodio strašan zločin koji su počinili pojedinci. Oni nikada neće priznati istinu da je tu reč o genocidu“, napominje sagovornica Danasa.

Ona napominje da Dodik ponovo pokreće priču o „nekakvim međunarodnim komisijama za utvrđivanje broja žrtava“, koja služi relativizaciji.

Uoči obeležavanja dvadesetogodišnjice Srebrenice, Dodik je rekao da „zločin u Srebrenici nije bio borba za srpstvo, nego najveći udarac srpstvu i kukavičluk“, odnosno da „institucije RS nisu krile nijednog zločinca i da mu je žao svih onih koji su stradali“.

„To je ogroman zločin, koji je napravio i ogromnu političku smetnju. To pokazuje i ova propaganda koja pokušava stvoriti sliku da su svi Srbi potencijalne ubice u Srebrenici. Srbi nikada u prošlosti nisu pravili nedela, naprotiv, ponašali su se viteški a ne kukavički, kako su se poneli u Srebrenici“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srebrenica traži „jedan novi pristup i novo ispitivanje realnosti, koju bi svi prihvatili“. „Mi želimo istinu o tome, moglo bi se to postići kroz novu međunarodnu komisiju koja, kakve god podatke da da – mi smo spremni da ih prihvatimo“, poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari