Ni dve i po godine od najava da će biti usvojen novi zakon o spoljnim poslovima, kojim je trebalo da budu uspostavljeni „jasni kriterijumi“ za sticanje diplomatskih zvanja, nema naznaka da će se takvo „veliko spremanje“ u srpskoj diplomatiji uistinu odigrati.

U Ministarstvu spoljnih poslova, koje predvodi Ivica Dačić, Danas nije uspeo da dobije odgovor na pitanje da li će se i kada predlog zakona naći u skupštinskoj proceduri.

Dušan Simeonović, ambasador u penziji i član Foruma za međunarodne odnose, komentariše za Danas da je „veoma razočaravajuće, ali i nimalo iznenađujuće“ to što aktuelna administracija nastavlja praksu prethodne, odnosno što još nije sprovedena nužna profesionalizacija u diplomatiji, koja predstavlja izuzetno važan domen.

– Sistem udomljavanja kadrova bliskih vlasti je, nažalost, i dalje na snazi. Diplomatija je očigledno jedan od segmenata gde se primenjuje partijski ključ, tako da se ona doživljava kao unosna služba, sinekura. Bez sumnje, Srbiji će dugo trebati da profesionalizuje sistem koji služi za udomljavanje stranačkih kadrova. Retki su primeri iz bliske prošlosti da su ličnosti koje nisu bile iz diplomatske struke valjano obavljale funkcije na koje su izabrane – ukazuje Simeonović.

Dušan Spasojević, bivši ambasador Srbije u Turskoj, ocenjuje za Danas da šefa diplomatije i vladu „svakako ne obavezuju ni suštinski a ni formalno“, najave i obećanja koja je u javnost iznosilo prethodno rukovodstvo koje se nalazilo na čelu ovog resora.

– Pitanje je koliko je, uz predsedavanje OEBS-u koje je prioritet, i opravdano i moguće u narednih godinu dana upustiti se u ovako krupan poduhvat. Pravilo „tri puta meri, jednom seci“ posebnu težinu ima u sferi zakonodavne delatnosti, jer je, za razliku od drugih grana vlasti, jedna od glavnih odlika donošenja sistemskih zakona, kakav je nesumnjivo i Zakon o spoljnim poslovima, promišljenost u donošenju odluka koje treba da važe dugoročno. Ono što, po mom mišljenju, treba da prethodi eventualnom donošenju novog zakona o spoljnim poslovima jeste usvajanje Strategije spoljne politike Srbije, kao temeljnog dokumenta na koji bi se nadograđivali ostali elementi našeg nastupa i pristupa u ovoj važnoj oblasti – konstatuje Spasojević.

Kvote i obećanja

Kako je najavljivano, nacrtom zakona predviđano je da broj kadrova koji mogu biti imenovani za ambasadore, a koji dolaze van MSP, ne prelazi 15 odsto. U avgustu 2013. tadašnji šef srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio je za Danas da se zakonom obezbeđuju „profesionalizacija, stvaranje sposobnog i stručnog kadra, koji treba najbolje moguće da predstavlja Srbiju u inostranstvu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari