– Veran Matić me je pisanim putem obavestio da ga je premijer Srbije Aleksandar Vučić zamolio da bude na čelu novoformirane komisije za rasvetljavanje ubistva moje braće, kaže za Danas Fatos Bitići, brat američkih državljana Ilija, Agrona i Mehmeda, koji su ubijeni 1999. u Petrovom selu.

On za naš list napominje da mu je Veran Matić napisao da je zainteresovan da stane na čelo te komisije, odnosno da slede sastanci na kojima bi trebalo da se utvrdi kakve ingerencije bi imao nad tim slučajem i u koliko meri bi imao „odrešene ruke“. Takođe, kako saznajemo, za petak je zakazan sastanak Verana Matića u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država tim povodom. Podsetimo, Veran Matić se od 2013. nalazi na čelu Komisije za istraživanje ubistava novinara – Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. Nerasvetljen slučaj ubistava braće Bitići, državljana SAD čija su tela pronađena u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, kočnica su u odnosima Srbije i SAD. Do sada nijedna vlast nije pokazala volju da kazni krivce za ubistvo braće Bitići. Uoči odlaska u zvaničnu posetu Americi, premijer Aleksandar Vučić je kao jedan od prioriteta u spoljnoj politici naveo bolje odnose sa Sjedinjenim Državama, a kao jednu od dve prepreke naveo je nerešen slučaj Bitići.

„Ljudi kada čuju albansko ime kažu, pa ubili su neke Albance. Ubili smo Albance koji su došli da spasu Srbina koji ih je molio da ga izvuku na teritoriju centralne Srbije. Mi smo ih stavili u zatvor 14 dana zato što nisu imali vizu za Srbiju. I onda smo ih, umesto da ih pustimo nazad, odveli i ubili. Dakle, to je bilo pre 17 godina. A sva trojica su bili američki državljani. To je naš problem u odnosima sa Amerikancima i taj problem je na nama da rešimo“, rekao je Vučić za B92. Brat ubijene braće Bitići nedavno je izjavio da je u susretu sa predstavnicima policije, Tužilaštva za ratne zločine i Vlade Srbije čuo ista ubeđivanja da će oni nešto učiniti. „Svima sa kojima sam se susreo postavio sam pitanje: u čemu je problem? Oni su rekli da je Goran Radosavljević Guri ključni čovek u ovom slučaju ali da je on moćan u Srbiji. Za mene je to neshvatljivo, on za ono što je učinio mora da ide pred sud“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari