Svaka vlast u Srbiji i svetu koristi spinovanje u komunikaciji sa javnošću, ali se aktuelna vlast u Srbiji od početka zasniva na otvorenim lažima. I ta reč spinovanje u ovom slučaju znači zamagljivanje realnosti i najobičnije laži, istakla je juče sociološkinja Vesna Pešić na debati „Medijsko spinovanje kao forma uznemiravanja javnosti“ u organizaciji Centra za demokratiju i Fridrih Ebert fondacije. Ona je istakla da obećanja o izgradnji brojnih stanova, velikim penzijama, putevima kojima će do 2016. moći brzo da stignemo do drugih gradova, slušamo svakog dana, kao i prenaglašeno hvalisanje kako premijer radi 24 sata i da nema nijednu slobodnu subotu i nedelju.

Pešićeva je naglasila da ovoliko spinovanje, propaganda i obmanjivanje od strane aktuelne vlasti predstavlja „šampionstvo manipulacije i laganja“. „Tokom svog političkog života nikada nisam videla takvu manipulaciju i laganje, tako nije bilo ni za vreme Tita čak“, ocenila je Pešićeva.

Ona je navela i da u Srbiji nekako prolazi maksima da „što više lažeš, to imaš više političkog uspeha“ i da se pokazalo da u tom slučaju postoji racionalni efekat. S druge strane, kada je reč o pričama o pripremama državnog udara u Srbiji, sociološkinja napominje da ne zna šta može biti korist od takvih priča i da možda treba tražiti faktore koji su van politike.

„Da li je reč o ličnosti koja je paranoična i koja proizvodi priče o državnom udaru ili ima nekog racionalnog razloga koji nije patološki fenomen ličnosti? U navodima o državnom udaru vidimo dve vrste reakcija, među kojima su i te da ovo preterivanje uzrokuje fantastične humorističke efekte i komične situacije koje možemo videti uglavnom na društvenim mrežama“, ukazala je Pešićeva.

Ona je dodala da je jedno od racionalnih objašnjenja ove situacije da se premijeru Vučiću čini da je ovoliko slobode i kritike zapravo državni udar i da to ne može da podnese. „Možda je reč o skrivanju laži da iza njega stoji kumovski klan. Otkrivanje afera u poslednje vreme od istraživačkih portala razotkriva jednu drugu sliku i da se u Srbiji donose zakoni u prilog tajkuna koje je ova vlast stvorila. Sada kada biramo njega, biramo tajkune. Tako da priče o navodnom državnom udaru možemo protumačiti kao najavu pojačane represije“, navela je Pešićeva.

Prema njenim rečima, „izmišljeno nasilje nad vlašću ogleda se kao nasilje nad nama“ i nema nikakvog drugog racionalnog objašnjenja „ukoliko ne odemo u neke psihijatrijske oblasti“. „Vlast pokušava da prikrije stanje i korumpirani klan koji je napravila, a koji je počeo da se otkriva“, ocenila je.

Pešićeva je dodala i da izveštaj Brisela o slobodi medija ne treba uzimati za ozbiljno, kada od stranih zvaničnika koji dolaze u Beograd u javnost stiže druga priča o pohvalama reformi i „snažnom lideru koji nas vodi ka budućnosti“.

Božović: Sporan svako ko ne voli premijera

Komentarišući navode o pripremama državnog udara, sociolog Ratko Božović istakao je juče tokom debate da nikada tako nešto nije bilo na televiziji i da vanredni programi nazvani „Rušenje Vučića“ više liče na tužilaštvo, da to nije više novinarstvo. On je napomenuo da je nastala takva atmosfera da je poželjno ne samo aplaudirati već voleti premijera, a da je sporan onaj ko nije sposoban da ga voli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari