Ne samo činjenica da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izabrao Sarajevo za svoju prvu destinaciju, nego i ono što smo mogli do sada da zabeležimo kao odjek posete i razgovora koji su vođeni, predstavljaju odličnu vest za građane Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i veliko ohrabrenje za sve u regionu, kaže za Danas Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, o poseti srpskog premijera Sarajevu.

– Premijer Srbije je prepoznao važnost dobrih odnosa sa praktično prvim susedom Bosnom i Hercegovinom, s kojom je Srbija i ekonomski neraskidivo povezana. I emotivno, naravno. Vežu nas teške emocije i ovo je prilika da počnemo da ih prevazilazimo. Dobro iskorišćena prilika, rekao bih, ističe Svilanović povodom toga što je premijer Aleksandar Vučić u svojoj prvoj zvaničnoj poseti bio upravo u Sarajevu.

Kažete „dobro iskorišćena prilika“. U kom smislu?

– To je vrlo važno i za sve zemlje u okruženju jer samo nam poboljšanje ekonomskih prilika može pomoći da menjamo te odnose nabolje. Tu je poruka bila jasna, i to ne samo ona koja je došla iz Srbije nego i poruka domaćina, predsednika Saveta ministara BiH, kao i ostalih zvaničnika. To je poruka potpune spremnosti da se povežu ekonomije Srbije i Bosne i Hercegovine, da se poslovna zajednica jedinstveno pojavljuje na trećim tržištima.

Kako ocenjujete navode o tome da je Vučić posetom Sarajevu poslao jasnu poruku Banjaluci da Srbija ubuduće neće biti remeteći faktor u funkciji destabilizacije BiH, čime bi se praktično ispunio zahtev EU?

– Zajednički cilj svih država u regionu jeste priključenje Evropskoj uniji, i tu su pozicije vrlo jasne. Regionalna saradnja, stabilnost i dobrosusedski odnosi nužan su deo tog procesa i parametri za sve potencijalne članice su jednaki. Ja pozdravljam svaki pomak napred u tom smislu.

Kako komentarišete srdačnost koju su domaćini u Sarajevu iskazali prilikom posete Aleksandra Vučića, imajući u vidu problematičnu prošlost premijera Srbije vezanu za rat u BiH?

– Domaćini su veoma toplo pozdravili odluku da se nova Vlada Srbije prvo predstavi Bosni i Hercegovini. Mislim da su neki od problema zajednički, pre svega talog korupcije i kriminala koji prevazilazi sve nacionalne granice u regionu. Otuda je sve ono što je u Srbiji započeto u borbi protiv korupcije i spremnost na zajedničku akciju u borbi protiv organizovanog kriminala bilo primljeno sa velikim odobravanjem i podrškom od strane zvaničnika BiH.

Šta je, prema vašem mišljenju, ključno u ovom događaju i šta biste ocenili kao najznačajnije?

– Zapravo sve ovo o čemu smo razgovarali – činjenica da je premijer Vučić izabrao Bosnu i Hercegovinu kao svoju prvu posetu inostranstvu, kao i činjenica da je u Sarajevu dočekan u skladu sa svojom funkcijom. Ovo je, verujem, početak jedne nove ere odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine, što mi je veoma drago. Nadam se da će to dati vetar u leđa celom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari