Građani Srbije su odlučili da Tomislav Nikolić bude novi predsednik države, kome želim najbolju sreću u obavljanju te funkcije – poručio je predsednički kandidat liste „Izbor za bolji život“ i lider DS Boris Tadić na konferenciji za novinare nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora. On se zahvalio svima koji su glasali, dodajući da mu je žao što mnogi nisu izašli na izbore.


Kako je rekao, o formiranju nove vlade odlučivaće se već danas, ističući da on sigurno neće biti novi premijer, jer mu je „jedna kohabitacija bila dosta za ceo život“. Kako je rekao, razmisliće kako će dalje raditi, dodajući da će te odluke donositi smireno.

Na pitanje da li je razočaran izbornim rezultatom, Tadić je odgovorio da nije i dodao da se Srbija za prethodne četiri godine suočavala s velikim problemima. „Bilo je logično da najveći deo odgovornosti ide na račun predsednika Republike. Nemoguće je bilo da se stvari za samo mesec i po dana preokrenu. Teško je zamisliti nekoga ko je četiri godine obavljao vlast i dobio većinsko poverenje građana, imajući u vidu krizu na evropskom kontinentu“, istakao je Tadić.

Naglasio je da bi bila tragična greška ako bi se Srbija vratila u devedesete, „jer mislim da je orijentacija prema EU pitanje političkog mira i ekonomskog razvoja“. „Apelujem prema svim političkim činiocima u Srbiji da se zadrži orijentacija evropskih integracija“, naveo je Tadić.

Tadić nije mogao da kaže da li će biti kohabitacije, jer DS o formiranju nove vlade ne odlučuje sama. „Dobijam informacije da su stranke koje su u vladi privržene nastavku zajedničkog funkcionisanja“, rekao je Tadić. Upitan ko će biti kandidat za premijera, lider DS je odgovorio da „sada imamo novu situaciju“ i da će se o tome raspravljati od danas.

Bivši šef države rekao je novinarima da je čestitao Nikoliću na pobedi, kao i da je razgovarao s Dačićem, ali nije precizirao o čemu.

On je istakao da Srbija mora da vodi računa da se ne dođe do velike potrošnje i da se ne pređe nivo zaduživanja. „Sve ekonomske odluke donošene su u mnogo težoj atmosferi nego u drugim zemljama, koje se nisu suočavale sa problemima iz devedesetih godina“, naveo je on. Naglasio je da Srbiju za godinu i po dana očekuje bolje ekonomsko vreme i da je vrlo važno da „donosimo dobre odluke“.

Lider DS naveo je da se ne oseća odgovornim za nisku izlaznost na predsedničkim izborima. Upitan da li će SPS možda preći u koaliciju sa naprednjacima, Tadić je odgovorio da bi to bilo loše za Srbiju. On je objasnio da će Nikolića „tretirati“ u skladu s Ustavom i zakonom, kao i da će sarađivati sa liderom SNS ako demokrate formiraju vladu.

„Biće reči o odgovornosti za rezultat na predsedničkim izborima“, naglasio je Tadić. Ukazao je da se nije čuo sa političarima iz inostranstva, ali je rekao da je međunarodna zajednica bila „jasno neutralna na izborima“. Na kraju, Tadić se novinarima zahvalio na saradnji i poručio – „vidimo se u nekom novom filmu“.

Mirna noć u Krunskoj ulici

Atmosfera u sedištu DS tokom izborne noći bila je prilično mirna. Svi glavni funkcioneri ove stranke bili su prisutni u prostorijama demokrata u Krunskoj ulici, kao i lider LSV Nenad Čanak. Dok je Tadić davao izjavu medijima, videla se razočaranost na licima Jelene Trivan i Dragana Šutanovca. Za praćenje izbornih rezultata bilo je akreditovano 42 domaća i strana medija.

REAGOVANJA I PROCENE ANALITIČARA

Slobodan Antonić: Ovo je izborni zemljotres

Dogodio se izborni zemljotres i sve opcije za formiranje vlade su u igri. Dogodila se simbolička promena, slično kao kada je Slobodan Milošević izgubio predsedničke izbore, iako je njegova SPS imala većinu.

 

Čedomir Antić: Vreme da se DS trgne

Posle pobede Nikolića vreme je da se DS trgne. Tadića njegovi saradnici upoređuju sa „koka-kolom“, jer se dobro prodaje, ili se bar prodavao, a ne zna se zašto.

 

Milan Nikolić: Velika koalicija možda najbolja

Na rezultat predsedničkih izbora uticali su težina ekonomske i socijalne situacije i nezadovoljstvo građana radom političke elite. Sada postoji mogućnost velike koalicije DS i SNS i možda bi za Srbiju to bilo i najbolje.

 

Vladimir Todorić: Otežano formiranje vlade

Vlada Srbije neće uskoro biti formirana kao što se to pretpostavljalo posle parlamentarnih izbora. Ona se neće praviti u ovoj atmosferi. Sledi preispitivanje snaga i moguće da će se s formiranjem vlade ući u jul ili avgust.

 

Zoran Živković: Ne verujem u vladu SNS

Novu vladu ne očekuje politička stabilnost, jer će se praktično svakodnevno suočavati sa štrajkovima i raznim vrstama protesta. Ne verujem da SNS može da formira novu vladu, jer ne vidim s kim bi to učinila. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari