Tokom jučerašnjeg dana pogranična policija i carinske službe obavljale su normalno svoj posao na Graničnom prelazu Preševo sa Makedonijom. Intenzitet saobraćaja bio je uobičajen, a pojačana je bila kontrola automobila koji iz pravca Makedonije pre svega Kumanova dolaze preko ovog prelaza u Srbiju.

Normalno su prolazili i autobusi, ponajviše stranih registarskih oznaka koji ovim delom puta prevoze turiste ka letovalištima i Grčkoj. Pogranična policija je demantovala navode pojedinih medija da je prelaz bio zatvoren za saobraćaj u subotu u vreme najžešće eskalacije sukoba u jednom delu Kumanova između državnih snaga bezbednosti Makedonije i terorističke grupe. Postoji koordinirana saradnja sa pripadnicima pogranične policije iz Makedonije i tu nije bilo nikakvih problema, potvrdio je Danasu neimenovani policijski izvor.

– U subotu tokom dana i večeri zabeležili smo najveći broj lica albanske nacionalnosti koji su u strahu od eskalacije nasilja odlučili da privremeno boravište pronađu među uglavnom rođacima u Preševu i okolnim selima. Niko za sada nije zatražio pomoć od lokalne samouprave za obezbeđivanje smeštaja ili drugu pomoć – potvrdio je za Danas Ragmi Mustafa, predsednik Opštine Preševo, najavljujući spremnost da „budu prihvaćena sva lica koja zatraže smeštaj“. Za to su spremni i u Komesarijatu za izbeglice Srbije, čiji tim je stigao na lice mesta i prati situaciju.

Izbegli Albanci iz Kumanova sa kojima je tokom jučerašnjeg dana u Preševu razgovarao novinar Danasa bili su preplašeni, ali i kako su naveli „spremni da se što pre vrate svojim domovima ukoliko dobiju garancije za bezbednost od strane makedonskih vlasti“.

– Bili smo uplašeni pre svega za bezbednost dece. Sve se dogodilo kao u kakvom ružnom snu. Počela je rafalna paljba, čule su se eksplozije. Ulicama su se smenjivala kola hitne pomoći i blindirani automobili – prepričao je jedan od izbeglih Albanaca iz Kumanova, događanja u subotu u naselju Divo. Spremnost za prihvat ljudi koji beže iz Kumanova iskazala je i lokalna samouprava u Bujanovcu, gde je kao i u Preševu, aktiviran rad Štaba za vanredne situacije.

Policijski izvori sa juga Srbije potvrdili su za Danas da su u subotu popodne na širem području uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom raspoređene pojačane snage pripadnika žandarmerije, koji u Kopnenoj zoni bezbednosti kontrolišu lokalne i regionalne putne pravce koji iz Bujanovca preko Končulja i Dobrosina vode ka Gnjilanu i Kosovskom Pomoravlju. Isti izvori navode da nije zabeležen ni jedan incident, te da se područje kontroliše u stalnoj koordinaciji sa pripadnicima Četvrte brigade Kopnene vojske VS, čiji pripadnici se nalaze u stalnim postavkama na više terenskih baza koje se nalaze uz administrativnu liniju sa KiM.

Dačić: Nema igranja sa nama

Šef srpske diplomatije i predsedavajući OEBS Ivica Dačić najavio je juče da će u Makedoniju ove nedelje u ime Evropske organizacije za bezbednost njegov specijalni predstavnik za Balkan Džerard Studman i šef radne grupe za OEBS MSP Srbije Dejan Šafović. Dačić je, osudivši incidente u Makedoniji, rekao da je „Srbija je spremna da vrlo oštro reaguje na svaki pokušaj destabilizacije, unošenje nacionalnih sukoba, terorističkih akata i niko ne treba da sa njom pokušava da se igra“.

Beograd formira posebno telo, VS na jugu

Direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković izjavio je juče posle sednice Biroa za koordinaciju službi da je trenutno stanje bezbednosti u Srbiji „zadovoljavajuće“ i da ne postoje indicije da će na u nju preneti sukobi sa teritorije Makedonije. Biro je, prema njegovim rečima, predložilo Vladi Srbije da se formira posebno telo, sa komandantom Žandarmerije Goranom Dragovićem na čelu, koje će da koordinira akcijom svih bezbednosnih struktura u zemlji. Cvetković je rekao i da je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću predloženo da donese odluku o angažovanju jedinica VS na jugu centralne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari