Nova vlada, najmanja do sada, sa 15 resora i ukupno 17 članova, trebalo bi da bude formirana brzo, najkasnije do 25. jula, a kako je juče posle potpisivanja koalicionog sporazuma sa SNS i URS rekao mandatar i lider koalicije SPS-PUPS-JS Ivica Dačić 23. jula trebalo bi da bude nastavljena i konstitutivna sednica Skupštine na kojoj bi bio usvojen Zakon o vladi. Posle toga, rekao je Dačić, trebalo bi da bude izabrana i vlada.


Do konačnog teksta sporazuma došlo se nakon maratonskog sastanka lidera SPS, PUPS i JS, a nakon insistiranja partije penzionera da dobije bolji tretman u pregovorima i raspodeli koalicionih kvota. Sporazum su potpisali lideri SNS, PUPS, JS, SPS i URS Aleksandar Vučić, Jovan Krkobabić, Dragan Marković Palma, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić. Vladajuća koalicija će tako u Skupštini imati 131 poslanika. Od ukupno 17 članova vlade, njih osam će biti s liste SNS, šest iz SPS-PUPS-JS i troje iz URS. Ova računica je još koliko sinoć, međutim, bila „varijabilna“ pošto se špekulisalo i o mogućnosti da se vladajućoj ekipi pridruži i SDPS Rasima Ljajića.

„Koalicija SPS-PUPS-JS je i u prethodnoj vladi sarađivala sa Demokratskom strankom sa kojom nikada ranije nije bila u vlasti i nadam se da će svako od nas iskočiti iznad usko stranačkog plota i raditi u interesu građana“, rekao je Dačić nakon sastanka u prostorijama SNS u Novom Beogradu. On je istakao da je cilj svih u novoj vladajućoj koaliciji da vlada radi jedinstveno, odlučno i da bude čvrsta u ostvarivanju zajedničke politike. Dačić je najavio da će kao mandatar razgovarati i sa strankama nacionalnih manjina jer je bitno da one čuju program i ciljeve nove vlade, bez obzira na to da li će u njoj učestvovati.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić rekao je da će SNS insistirati na borbi protiv korupcije i kriminala, što je jedan od razloga zbog kojeg je ta stranka ušla u vladu. „Ako u tome ne uspemo, nismo na vlasti i u foteljama rođeni“, rekao je Vučić. On je zahvalio PUPS-u jer je ta stranka u sporazum unela novinu da svih 400.000 penzionera u Srbiji čija je penzija manja od 15.000 dinara dobije 13. penziju, a ne samo oni u Beogradu kao što je to bilo dosad.

Vučić je naveo da je sporazum SNS, SPS i URS dobar za Srbiju i bolji od svih ranijih koalicionih sporazuma jer je najobimniji i najozbiljniji i jer su u njemu do detalja razrađeni principi i ciljevi buduće vlade. „Naše političke stranke najčešće nisu bile na istoj strani. Pred nama je težak posao“, rekao je Vučić i istakao da su teška ekonomska kriza i Kosovo najveći izazovi sa kojima će se suočiti nova vlada.

Iako se očekivalo, kadrovska rešenja u budućoj vladi nisu deo sporazuma, a o njima će se u koaliciji koju predvodi Dačić, kako je on rekao, razgovarati ovih dana, dok je Vučić raspodelu resora u SNS najavio za 16. i 17. jul. „Mislim da će javnost biti iznenađena ljudima koje ćemo predložiti, to će biti ljudi koji imaju energije i koji vam nisu dosadili“, rekao je Vučić.

Ko će sedeti u Nemanjinoj tako još nije poznato, iako se kabinet premijera Ivice Dačića nazire. On bi i dalje bio ministar unutrašnjih poslova, a u nadležnosti vicepremijera Aleksandra Vučića bila bi i odbrana. Postojaće još dva potpredsednička mesta – lider PUPS Jovan Krkobabić ostaće na starom mestu i baviti se socijalnim pitanjima, a potpredsednica URS Suzana Grubješić biće zadužena za evropske integracije. Njih dvoje će biti jedini u vladi bez određenog ministarstva.

Vlada će imati petnaest resora – poljoprivredu, policiju, odbranu, pravdu, kulturu i informisanje, spoljne poslove, omladinu i sport, rad i zapošljavanje, prosvetu i nauku, regionalni razvoj i državnu upravu, energetiku, rudarstvo i životnu sredinu, zdravlje i porodicu, infrastrukturu i prostorno planiranje te trgovinu. Pri vladi će funkcionisati i dve kancelarije – jedna zadužena za vere i dijasporu, a druga za Kosovo.

Jeremić: Kojen odlično rešenje za MSP

Beograd – Izbor profesora Leona Kojena za ministra spoljnih poslova u novoj vladi bilo bi jedno od najboljih mogućih rešenja u ovako teškoj spoljnopolitičkoj situaciji za Srbiju, istakao je juče još aktuelni šef diplomatije Vuk Jeremić. „Što se tiče Leona Kojena, za kojeg mediji pišu da će se možda naći na mestu ministra spoljnih poslova, o njemu imam najbolje moguće mišljenje, i profesionalno i lično. To je jedna od najboljih vesti koje sam čuo u poslednje vreme“, naglasio je Jeremić. B. C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari