Lider G17 plus Mlađan Dinkić i njegovi saradnici Verica Kalanović i Tomica Milosavljević više nisu ministri. Njihove ostavke juče su na početku vanrednog zasedanja, bez ikakve rasprave, konstatovali poslanici Skupštine Srbije. Dinkiću je, pored funkcije ministra ekonomije i regionalnog razvoja, prestala i funkcija potpredsednika Vlade Srbije. Resore ekonomije, zdravlja i Nacionalnog investicionog plana do izbora novih ministara vodiće Jasna Matić, Rasim Ljajić i Snežana Samardžić-Marković. Novi ministri trebalo bi da budu izabrani u parlamentu za najkasnije 15 dana, na predlog premijera. Za njihov izbor potrebna je podrška najmanje 126 poslanika.


Vladajuća koalicija u Skupštini Srbije juče je, prvi put od izbijanja krize u Nemanjinoj 11, bila na ispitu. Rezultat je da vlast, prvi put prilikom glasanja, nije imala neophodnih 126 poslanika u sali. A, povod je bio naoko bezazlen – DS je predložila da se objedini rasprava o zakonima o davanju garancije u korist Srpske banke za obaveze JP Jugoimport-SDPR i o zaduživanju Srbije kod Sosijete ženeral banke, uz garanciju Svetske banke. U sali je sedelo 114 poslanika. Međutim, predstavnici vladajućih stranaka odreda su svi, obraćajući se neuobičajeno brojnim novinarskim ekipama, demantovali spekulacije da vlada ima problem s većinom u parlamentu.

Jelena Trivan, potpredsednica DS, poručila je da je vladajuća koalicija stabilna. „Ti odnosi se ne definišu u odnosu na lične percepcije, nego na osnovu zajedničkih odluka. Koliko primećujem, odnosi su normalni, uobičajeni i stabilni. Funkcionišemo kao većina. Samo zbog tehničkih razloga smo odustali od objedinjavanja dnevnog reda. Sezona gripa je i poslanici nisu ovde zbog bolesti. Stanje je uobičajeno“, rekla je Trivanova i zaključila da se prilikom usvajanja dnevnog reda moglo uvideti da skupštinska većina nije sporna.

Ocenama da vlast funkcioniše normalno, kao i pre smene Mlađana Dinkića, pridružili su se ministarka finansija Diana Dragutinović i šef poslanika SPS Branko Ružić. Dragutinovićeva je istakla da Srbija „ima vladu“, a Ružić da većina u parlamentu postoji i da su objektivne okolnosti, a ne politički razlozi, doveli do toga da juče, pri glasanju o predlogu DS, u klupama nije bilo 126 poslanika.

Opozicija ima znatno drugačije viđenje najnovijih zbivanja u Skupštini Srbije u odnosu na vlast. Ivan Andrić, poslanik LDP, ocenio je da odluka vlasti da se u parlamentu ne raspravlja o razrešenju potpredsednika vlade i ministra ekonomije Mlađana Dinkića znači da se „političke odluke u Srbiji donose van institucija“. On je pozvao predsednika Republike Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića da objasne građanima atmosferu u zemlji i u vladi.

„Činjenica je da vladajuća većina danas nije imala kvorum za objedinjavanje rasprave. Svako objašnjenje da na zahtev opozicije nije prihvaćena objedinjena rasprava ne pije vodu, jer opozicija to traži poslednje tri godine, a vlast nikada nije ni pomislila da izađe u susret. Mislim da se ovde radi o tome da vladajuća koalicija jednostavno nije imala 126 poslanika. Opozicija ne zna da li je to zato što je neki poslanik bolestan ili zbog toga što ne postoji skupštinska većina. Ova dešavanja su ozbiljno upozorenje vladajućoj koaliciji“, rekao je Andrić.

Ovaj poslanik LDP je zatražio od premijera da objasni da li vlada još funkcioniše „ili ćemo možda imati izbore za par nedelja“. Ako nas očekuju izbori i nova vlada, kao što pišu mediji, zašto se onda Srbija u ovom trenutku dodatno zadužuje za oko 400 miliona dolara, upozorio je Andrić.

Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, smatra da će redovno zasedanje Narodne skupštine, koje počinje u martu, pokazati „šta je budući posao G17 plus“, odnosno da li je ta stranka u vladi ili nije i da li će vladajuća koalicija opstati. Lider SNS smatra da je vladajuća koalicija izbegla glasanje o objedinjavanju tačaka dnevnog reda jer niko nije znao kako bi se pri tom izjasnili poslanici Dinkićeve stranke.

„Tek se očekuje rasplet, ali zar nije jasno da je izbegnuto da se glasa kako se još ne bi pokazalo kako će se G17 plus izjasniti“, istakao je Nikolić i dodao da poslanici SNS neće glasati ni da neko od ministara bude razrešen, niti postavljen, već da će se ponašati kao opozicija.

Nikolić je, međutim, najavio mogućnost podrške naprednjaka rekonstrukciji vlade. „S obzirom na to da se govori o smanjenju broja ministarstava, ako se taj posao obavi u skladu s predlogom SNS, neće imati smisla da budemo protiv. Mlađan Dinkić kao ministar nije više naša meta. Ne mogu da zamislim da sarađujemo posle izbora, ali trenutno više ne vredi da se usmeravamo na Dinkića, već se treba usmeriti na Tadića i Cvetkovića, sve dok oni ne postanu predmet jedne ovakve ostavke“, kazao je Nikolić, ocenivši da je vlada „preživela na ucenama i da nastavlja tako da živi“.

Zakašnjenje

Početak prve vanredne sednice srpskog parlamenta u ovoj godini juče je kasnio sat vremena i to zbog, kako je rečeno, tehničkih razloga. Veljko Odalović, sekretar Narodne skupštine, rekao je novinarima da se sednica odlaže na oko 60 minuta isključivo zbog problema u funkcionisanju dva mikrofona.

DS i G17 plus komuniciraju „preko socijalista“

Kandidati Dinkićeve stranke za nove ministre u Vladi Srbije trebalo bi da budu poznati sutra, kada će u Kragujevcu biti održana sednica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije. U javnosti se već danima spekuliše da će novi ministar ekonomije biti Nebojša Ćirić, a za NIP Miroslav Čučković. Niko od poslanika Dinkićeve stranke u Skupštini Srbije juče nije želeo zvanično da odgovara na novinarska pitanja. Ono što se od predstavnika opozicije moglo nezvanično saznati jeste da su DS i G17 juče u parlamentu „komunicirali preko socijalista“. Redovi G17 u Skupštini Srbije od naredne nedelje biće ojačani Mlađanom Dinkićem, koji će biti šef kluba, i Vericom Kalanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari