Garancije za uhapšene Srbe sa severa Kosova i Metohije koje Vlada Srbije 10. februara dostavila Euleksu, svim međunarodnim telima na KiM, kao i ambasadorima država članica Kvinte u Beogradu, validne su tokom celog postupka. Tražićemo do Euleksa, koji je odgovoran za poštovanje ljudskih prava i međunarodnih standarda, da u toku postupka te garancije budu prihvaćene – rečeno je Danasu u Kancelariji za KiM Vlade Srbije.


„Očekujemo da Euleks, posle podizanja optužnice, prihvati ovaj politički i pravni akt Beograda da se optuženi brane sa slobode i garanciju srpske Vlade da će oni tokom celog postupka biti dostupni pravosuđu. Želimo da verujemo u nepristrasnost pravosuđa i jednakost pred pokrajinskim institucijama, vladavinu prava na KiM i primenu istih pravila za sve optužene, poput primera odobravanja odbrane sa slobode članovima Dreničke grupe. Sigurni smo da će u svakom fer postupku Oliver Ivanović i ostali optuženi u ovom postupku dokazati svoju nevinost“, kažu u Kancelariji za KiM povodom zahteva Građanske inicijative SDP da za njenog lidera Olivera Ivanovića da nove, čvršće garancije.

Kancelarija za KiM nema saznanja da li je Euleks sarađivao sa Beogradom na Ivanovićevom slučaju, kog optužnica Specijalnog tužilaštva Kosova tereti za ratne zločine počinjene aprila 1999. i teške zločine iz februara 2000. godine. U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije Danasu je rečeno da Tužilaštvo u svojim predmetima nema ništa u vezi sa odgovornošću Olivera Ivanovića za ratne zločine i da im se Euleks zbog njega nije formalno obraćao.

Ksenija Božović, zamenica predsednika SDP, izjavila je za Danas da su Mitrovčani još zabrinutiji posle prekjučerašnje odluke Osnovnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice da dvojici Srba sa zajedničke optužnice na kojoj je i Oliver Ivanović odredi jednomesečni pritvor.

Posle sedmosatnog saslušanja iza „zatvorenih vrata“, Euleksov sudija Suzana Komsa preksinoć je, na zahtev Euleksovog javnog tužioca Čazara Mihalčuka, odredila jednomesečni sudski pritvor Aleksandru Lazoviću i Nebojši Vujačiću. Iliji Vujačiću, koji je bio u kućnom pritvoru, odredila je meru obaveznog javljanja policiji. Oba Vujačića i Lazović nalaze se na zajedničkoj optužnici sa Oliverom Ivanovićem i Dragoljubom Delibašićem, bivšim visokim oficirom MUP Srbije, ali se terete samo za teška ubistva počinjena u februaru 2000. godine.

– Nelogično je da Lazović i Vujačić idu u pritvor tek posle podizanja optužnice i to da ne bi uticali na svedoke, koji su već saslušani. Nije slučajno ni to što se navodi da su ove mere izrečene u vezi sa Ivanovićevim i Delibašićevim slučajem. To sužava prostor za odluku da im se dopusti da se brane sa slobode – ukazuje Ksenija Božović.

Srbi nezadovoljni Euleksom

Predstavnici četiri većinski srpske opštine na severu KiM i iz kosovskog i iz srpskog sistema lokalne samouprave juče su zajedno zatražili od Euleksa i međunarodne zajednice da Srbima obezbede ista prava u pravosuđu kao i svim ostalim građanima KiM. U saopštenju sa sastanka održanog u severnom delu Kosovske Mitrovice osuđuju se „posebna Euleksova „lex specialis“ pravila za Srbe da su krivi dok ne dokažu suprotno“, saslušavanje i uznemiravanje članova porodica sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika Zubinog Potoka, odbijanje garancija Vlade Srbije za Srbe u pritvoru. Euleks se optužuje da „indirektno dodatno otežava sprovođenje Briselskog sporazuma“ i poziva da se sastane sa srpskim predstavnicima do petka, za kad je zakazana zajednička sednica odbornika četiri opštine sa severa KiM.

Rasprava pred Ustavnim sudom Kosova

Pred Ustavnim sudom Kosova danas bi trebalo da se održi javna rasprava povodom zahteva DPK, izborne pobednice na kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima, o oceni ustavnosti izbora lidera DSK i kandidata postizborne opozicione koalicije Ise Mustafe za predsednika Skupštine Kosova. Ustavni sud je privremeno „zamrzao“ Mustafin izbor i konstitutivnu sednicu kosovskog parlamenta i najavio da će do 18. septembra doneti konačnu odluku od koje zavisi rasplet postizborne političke krize u Prištini. Kosovski analitičari i juče su upozoravali da se Priština nalazi pred izborom ili široka koalicija, uključujući i Tačijevu DPK ili novi izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari