Stranke vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini, koristeći mogućnosti koje im daje Poslovnik, nameravaju da blokiraju inicijativu naprednjaka za sazivanje vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se razmatrala inicijativa te opozicione partije za promenu Ustava, saznaje Danas.


Kako su našem listu rekli visoki funkcioneri partija koje čine većinu u Skupštini Srbije, ima sasvim dovoljno opcija kojima se po Poslovniku može sprečiti debata o predlogu opozicione Srpske napredne stranke da se izmenama Ustava smanji broj narodnih poslanika sa 250 na 125. SNS pokušava da ovu inicijativu uvrsti u dnevni red pozivajući se na prikupljenih 304.000 potpisa građana.

Pored želje da spreče zahtev političkog protivnika, ujedno najjače opozicione partije, stranke vladajuće koalicije su na blokiranje zahteva SNS motivisane i zbog ustavne odredbe da Skupština Srbije samo jednom u godinu dana može da razmatra promene najvišeg pravnog akta. Ukoliko bi se na predlog naprednjaka sazvala vanredna sednica, to bi bio prvi i poslednji put u 2011. da parlament razmatra temu ustavne reforme, što je u direktnoj suprotnosti s namerama većeg broja stranaka, pre svih DS i G17 plus (URS).

Samim tim, objašnjavaju sagovornici Danasa, jučerašnju izjavu predsednice Narodne skupštine Slavice Đukić Dejanović o tome da bi se predlog SNS mogao naći na dnevnom redu u martu, treba tumačiti kao „tehničku“, ili „protokolarnu“, s obzirom da su stranke vladajuće većine čvrsto rešene da do toga ne dođe.

Slavica Đukić Dejanović izjavila je novinarima i da je po Poslovniku o radu parlamenta potrebno da prođe najmanje mesec dana od pristizanja nekog predloga u skupštinsku proceduru do stavljanja na dnevni red. Predsednica parlamenta je rekla da će sednicu Odbora za ustavna pitanja, koji bi takođe razmatrao inicijativu naprednjaka, zakazati najverovatnije početkom februara, kada se članovi tog tela, koji su ujedno članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, vrate iz Strazbura.

Lider SNS Tomislav Nikolić predao je u sredu 304.580 potpisa građana za promenu Ustava, kako bi se broj poslanika „prepolovio“. Nikolić je tada novinarima rekao da naprednjaci zahtevaju vanrednu sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o predlogu, koji je deo šire akcije u okviru koje traže i smanjenje broja resora u Vladi Srbije, ukidanje funkcije državnih sekretara i ukidanje većine državnih agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari