Zajednička sednica skupština četiri srpske opštine održaće se najverovatnije iduće nedelje, posle sastanka prvih ljudi lokalnih samouprava i šefova odborničkih grupa na severu KiM sa resornim ministrom u Vladi Srbije Goranom Bogdanovićem, izjavio je za Danas predsednik SO Zvečan Dobroslav Dobrić.


Ministar Bogdanović potvrdio je juče za naš list da je dobio pismo predsednika skupština opština, koji od njega traže da dođe na teren i objasni sadržinu briselskog dogovora o administrativnim prelazima, imajući u vidu da šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine Borislav Stefanović i Edita Tahiri u javnosti iznose oprečna tumačenja. Predstavnici lokalnih vlasti traže da im se tekst sporazuma dostavi u pisanoj formi.

Bogdanović kaže da će iduće nedelje odgovoriti na pismo, ali da se još ne zna da li će se sastanak s predstavnicima lokalnih vlasti održati u Beogradu ili na severu KiM. On negira spekulacije da se zbog nediscipline lokalnih lidera priprema „čistka“ u redovima kosovskog DS u kojoj bi, navodno, jedna od prvih „žrtava“ trebalo da bude načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Srbi su i dalje na barikadama, mada su sa terena tokom jučerašnjeg dana stizale oprečne informacije o stanju na prelazima Brnjak i Jarinje, koji su i dalje blokirani. Pozivajući se na francuske vojnike Kfora, agencije su najpre javile da je barikada od stabala postavljena u četvrtak popodne uklonjena s Brnjaka. Istovremeno s terena su stizale drugačije informacije, mada se na kraju ispostavilo da tamo stoje građani, koji ne dozvoljavaju prolaz vozilima.

Na putu između Rudnice i Jarinja posle prekjučerašnjeg uklanjanja barikade od šljunka, postavljena je nova prepreka od drveća preko obe kolovozne trake. Ova blokada nalazi se iza administrativne linije i na njoj se smenjuju manje grupe građana.

Čelnici opozicionih stranaka sa KiM saopštili su juče da je barikada na prelazu Rudnica – Jarinje „obnovljena uz saglasnost rukovodstva opštine Leposavić, odnosno DS i SPS koje su na vlasti u toj opštini“. Zajedničko saopštenje potpisali su predstavnici SNS, DSS, Pokreta socijalista, SRS i Nove Srbije.

Ministar Bogdanović u izjavi za Danas odbacuje njihove tvrdnje i kaže da iza „obnove“ barikade na Jarinju stoje „pojedine grupe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari