Učesnici Četvrte vojvođanske konvencije usvojili su Deklaraciju o potrebi formiranja „Savezne Republike Srbije“, koju bi činile republike Vojvodina i Srbija, uz ograde predstavnika nekih političkih stranaka i nevladinih organizacija.

Pojedini učesnici zatražili su da se Deklaracijom ne traži status republike, već najšira autonomija za Vojvodinu kao pokrajinu u Srbiji. Svi su bili saglasni da je potrebno promeniti Ustav Srbije, kako bi Vojvodina dobila veća ovlašćenja.

Na zahtev lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, u Deklaraciju je kao fusnota ušao stav SVM da ta stranka nije za republiku Vojvodinu, već za Vojvodinu kao autonomnu pokrajinu Srbije, sa zakonodavnom, izvršnom, delimičnom sudskom vlašću, izvornim prihodima i imovinom. Za široku autonomiju Vojvodine založio se i potpredsednik LDP Dušan Mijić, ocenivši da ona treba da bude rezultat političkog dogovora, kroz promenu Ustava Srbije.

„Vojvodina i Srbija treba da budu dva statusno ravnopravna entiteta, dve republike u sastavu Savezne Republike Srbije“, ocenio je jedan od organizatora konvencije Živan Berisavljević, a i bivši ministar Dragan Veselinov govorio je u prilog „Vojvodini republici“ i raspisivanju referenduma.

Konvenciji u amfiteatru Spensa prisustvovalo je oko 200 osoba, a održana je pod sloganom „Nova vojvođanska ustavna inicijativa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari