U pokrajinsku administraciju još nije stigao poziv na razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije o zakonu o finansiranju Vojvodine, iako je razgovore o tom važnom pitanju premijer Aleksandar Vučić najavio za početak maja.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Dok naprednjaci predlažu da se u te razgovore krene od praznog papira, u Vladi Vojvodine nam je rečeno da bi dijalog trebao početi na osnovu nacrta tog zakona koji je u februaru poslat Skupštini Vojvodine, zato što Vlada Srbije nije pokazala interesovanje za usvajanje tog zakona. Ipak, još nije poznato kada će pokrajinska skupština razmatrati ovaj akt, nakon čega republički parlament treba da ga usvoji.


Potpredsednik SNS Igor Mirović za Danas kaže da je predsednik vlade najavio početak razgovora za maj, ali da mu tačan termin nije poznat. On navodi da SNS predlaže da se u pisanje zakona krene od praznog papira.


– Naša ideja je da se pobroje sve nadležnosti Vojvodine, koje ima na osnovu Ustava i zakona, kako bi se našli načini za njihovo finansiranje a koji treba da budu realni, predvidivi i održivi. U tim razgovorima treba da učestvuju predstavnici Ministarstva finansija i pokrajinskog sekretarijata za finansiranje – smatra Mirović.


Upitan da li će se sa pisanjem ovog zakona ipak čekati izbori i eventualna izmena sastava Pokrajinske vlade u kojoj bi naprednjaci, moguće, bili okosnica, on odgovara da bi bilo dobro da zakon što pre bude usvojen, a svakako pre usvajanja budžeta za narednu godinu.


iroslav Vasin, potpredsednik Pokrajinske vlade (DS), za naš list kaže još nema poziva na razgovore s republičkom vladom, ali da je tek početak maja i da će se videti kako će se situacija dalje razvijati. On kaže da je predlog zakona dostavljen pokrajinskoj skupštini i da sledeće korake preduzima njen predsednik Ištvan Pastor.


Pastor juče nije odgovarao na pitanje Danasa kada će se ovaj predlog naći na dnevnom redu. Kako saznajemo, trenutno poslaničke grupe Skupštine Vojvodine razmatraju nacrt i očekuje se da Pastor uskoro sazove prve konsultacije na tu temu.


Branislav Bogaroški, potpredsednik Pokrajinske vlade (LSV), za naš list kaže da uključivanje Vlade Srbije u donošenje zakona može da pomogne, jer je dugo bila nezainteresovana za to pitanje. Upitan kako komentariše to što se SNS zalaže da se pođe od nule, on odgovara da treba sesti i videti argumente za ideju da se počne od nule, a ne od već postojećeg nacrta, što je prema njegovoj proceni bolje rešenje.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Odložen sastanak Čanka i Vujovića


Lider LSV Nenad Čanak i ministar finansija Dušan Vujović, čiji je sastanak odložen prošle nedelje, mogli bi uskoro da razgovaraju o dugovanju koje Republika ima prema Vojvodini. Kako nam je rečeno, s obzirom na obaveze koje obojica imaju, u toku je usaglašavanje termina sastanka a sa ciljem da se on održi što pre. Kako je rekao Čanak, prema procenama Republika Pokrajini duguje više od milijardu evra, jer Vlada Srbije ne poštuje ustavnu odredbu o izdavanju sedam odsto budžeta za Pokrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari