Prvi potpredsednik Vlade i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić doneo je juče definitivnu odluku o tome šta će biti s Vladom nakon sastanka sa koalicionim partnerima Ivicom Dačićem i Mlađanom Dinkićem. Tu odluku će saopštiti danas na sednici Glavnog odbora SNS koja počinje u 16 časova u Sava centru, saznaje Danas.


Sastanak tri lidera vladajuće koalicije, održan je juče u zgradi Vlade, i završen je nakon nešto više od sat vremena, a kako saznaje Danas, svi su ostali pri svojim stavovima i pomaka ka dogovoru nije bilo. Prema rečima izvora našeg lista, predsednik SNS Vučić traži temeljnu rekonstrukciju, dok premijer Dačić i dalje „zateže“ i ne otkriva kojih ministra iz svojih redova bi se odrekao. Dačić je najavio da će za danas da zakaže sednicu Predsedništva SPS nakon koje će saopštiti konačnu odluku.

S druge strane, lider URS Dinkić se, kako navodi izvor Danasa, „ne pomera sa mesta“, odnosno ne pristaje ni na šta, pa ni na podelu svog ministarstva na resore finansija i privrede. Kako saznajemo, on je na sastanku, inače, predložio da rekonstruisana vlada bude manja i da ima maksimalno 15 članova.

Međutim, iz URS su juče nakon sastanka saopštili da je razgovor na temu rekonstrukcije Vlade protekao „u veoma korektnom i konstruktivnom tonu“ i da su sva tri koaliciona partnera izrazila spremnost da daju svoj lični doprinos kako bi Vlada radila još bolje i efikasnije. U URS poručuju da se lider ove stranke saglasio da Vlada u narednom periodu mora još više da funkcioniše kao jedinstven tim i složno rešava brojne probleme sa kojima se građani Srbije suočavaju.

„URS će ovog vikenda održati sednicu Predsedništva, na kojoj će predsednik stranke informisati najviše rukovodstvo o razgovorima i dogovoru sa koalicionim partnerima“, rečeno je u URS.

Konačan rasplet o sudbini Vlade očekuje se do kraja vikenda do kada bi Dačić i Dinkić trebalo da kažu Vučiću da li pristaju na ono što se od njih traži ili i dalje ostaju pri svojim stavovima. U slučaju da ne prihvate, sva je prilika da će biti raspisani izbori, za koje i samo naprednjaci, u nefomalnim razgovorima s novinarima, kažu da im nije vreme zbog mnogih obaveza koje Srbiju čekaju u narednom periodu. Kako su nam rekli neki od funkcionera SNS, prema njihovim procenama građani nisu raspoloženi za izlazak na birališta. U slučaju da se to ipak dogodi, najbolje bi bilo izbore raspisati i održati što pre uz kratku kampanju.

Zamenik šefa poslaničkog kluba naprednjaka Zoran Babić rekao je za Danas da će imena ministara iz SNS koji će biti smenjeni tokom rekonstrukcije verovatno će biti poznata posle današnje sednice GO stranke. On je juče uoči sastanka predsednika vladajućih stranaka istakao da SNS neće inicirati vanredne republičke izbore, ali da će izaći na njih ukoliko neko od koalicionih partnera nije spreman da deli iste vrednosti koje oni promovišu.

Nikolić: Zna se koje oblasti su problem

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da rekonstrukcija Vlade mora biti temeljna i usmerena pre svega na resore i oblasti u kojima su problemi evidentni – u privredi, ekonomiji, finansijama, policiji, tužilaštvu. „To su srpski problemi. Sigurno nije sport“, rekao je Nikolić novinarima na Brdu kod Kranja. On je naglasio da govori kao građanin Srbije i da kao građanin ne bi bio zadovoljan ako bi se rekonstrukcija svela samo na zamenu nekoliko ministara, jer se, naglasio je, tačno zna u kojim oblastima je problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari