Žarko Milisavljević: Jedan sam od kandidata za ministra privrede l Mlađan Dinkić: Spekulacije o razdvajanju Ministarstva neosnovane l Branko Ružić: Nećemo razgovarati o eventualnoj smeni Bajatovića


– Jasan stav Srpske napredne stranke je da prilikom rekonstrukcije Vlade Srbije treba razdvojiti Ministarstvo finansija i privrede na dva resora, iako se aktuelni ministar i lider URS Mlađan Dinkić i dalje protivi takvoj ideji, saznaje Danas. U vrhu SNS uveliko se vode razgovori o budućem ministru privrede, a predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Žarko Milisavljević potvrdio je za Danas da je on jedan od mogućih kandidata.

„Stav je da ministar privrede treba da dolazi iz privrede. Jesam jedan od kandidata“, rekao je Milisavljević za naš list. On, međutim, nije želeo da precizira s kim je i kada razgovarao o toj temi. „Mogu samo da kažem da nisam jedini kandidat i da još nije ništa izvesno“, naglašava Žarko Milisavljević.

Mlađan Dinkić, s druge strane, ponavlja za Danas da „mediji ne kroje Vladu Srbije“, kao i da nije bilo nikakvih novih razgovora među koalicionim partnerima posle sastanka u nedelju. „Moj stav je odavno poznat javnosti i on se nije promenio ni za milimetar. A i Aleksandar Vučić je već par puta rekao šta misli o tom pitanju. Pitanje podele Ministarstva finansija i privrede se suštinski nikada nije ni postavljalo, osim u pojedinim tabloidima. A takve spekulacije su od samog početka bile neosnovane i nerelevantne“, tvrdi Dinkić za naš list.

Tokom jučerašnjeg dana nismo uspeli da dobijemo komentare drugih ministara o rekonstrukciji Vlade Srbije i spekulacijama kako bi ona mogla da izgleda, imajući u vidu da je većina njih bila u Banjaluci na zajedničkoj sednici sa Vladom Republike Srpske.

Šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić, koji se pominje kao kandidat za ministra prirodnih resursa umesto Milana Bačevića iz SNS, ističe za Danas da su informacije da ulazi u Vladu „potpuno netačne“ i da „o tome i ne razmišlja“. Povodom medijskih spekulacija, reditelj Srđan Dragojević, član GO SPS, za Danas takođe napominje da mu se „niko nikada nije obratio s predlogom da postane ministar kulture“.

Šef poslaničkog kluba SPS Branko Ružić istakao je juče u parlamentu da će o temi eventualne promene premijera, u vezi sa čim stižu signali iz SNS; razgovarati direktno Vučić i Dačić, ali da on lično nije razumeo da se o tome uopšte igde raspravljalo.

Na pitanje Danasa da li će SPS pristati na zahtev SNS za promenu direktora Srbijagasa, Ružić kaže da neće razgovarati o smeni Dušana Bajatovića, jer je on „uradio mnogo na socijalnoj politici koju je Vlada vodila preko tog preduzeća“.

Kada je reč o međustranačkim razgovorima o rekonstrukciji Vlade Srbije, prema nezvaničnim informacijama, novi zvaničan sastanak lidera vladajućih partija još nije zakazan, ali su Ivica Dačić, Vučić i Dinkić svakodnevno „na vezi“ tim povodom. Prema informacijama agencije Beta, do petka će se znati kako će izgledati rekonstrukcija Vlade, a potom će o svemu da se izjasne stranački organi.

O rekonstrukciji naprednjaci će raspravljati u subotu na sednici Predsedništva stranke, dok se sledeće sedmice očekuje i sednica njihovog Glavnog odbora. U URS su ranije najavili da će povodom promena u Vladi zasedati do kraja sedmice, dok su iz SPS najavili da bi razgovore unutar partije trebalo da završe do 17. jula.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković predložio je juče da Vlada Srbije nakon rekonstrukcije ima svega deset članova – premijera i devet ministara, koji bi obuhvatali sve ono što sada radi aktuelni saziv vlade. Prema njegovim rečima, manji sastav vlade bi proizveo, uz uštede, i efikasniji rad i doveo bi do toga da na ministarske funkcije budu postavljeni mnogo odgovorniji ljudi nego što su u aktuelnoj vladi.

                         

Svi naprednjaci uz svog lidera

Povodom izjave potpredsednika SNS Nebojše Stefanovića da je Aleksandar Vučić najbolje rešenje za premijera, izvori Danasa bliski vrhu SNS tvrde da je to „stav svih naprednjaka“, kao i da nije isključeno da će se takav predlog ili inicijativa zvanično pokrenuti u subotu na sednici Predsedništva stranke. „Ako to i bude pokrenuto, međutim, pitanje je da li će to Vučić prihvatiti. Kao što je i sam govorio ranije, njemu nije bitna funkcija već da se rekonstrukcija Vlade obavi kako treba“, navodi izvor našeg lista.

            

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari