Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u razgovoru sa poverenikom Vlade Nemačke za pitanja ljudskih prava Kristofom Štreserom da će država učiniti sve da zaštiti ljudska prava i osoba različite seksualne orijentacije.

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Srbije, tema susreta Vučića i Štresera bila je poštovanje i zaštita ljudskih prava, posebno prava osoba različite seksualne orijentacije (LGBT). Štreser je naglasio da bi održavanje skupa LGBT populacije u Beogradu (Parade ponosa) bilo od izuzetnog značaja, o čemu je razgovarao i s drugim zvaničnicima tokom svoje trodnevne posete Srbiji. Vučić je istakao da je zaštita ljudskih prava, naročito u pogledu zabrane diskriminacije, Ustavom zagarantovana i da će država učiniti sve u cilju zaštite i poštovanja ovog prava.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je juče u razgovoru sa novinarima da je država brzo reagovala na incident u Beogradu, kada je pretučen jedan nemački državljanin učesnik konferencije o LGBT pravima.

Dačić je, nakon sednice Glavnog odbora svoje stranke, rekao da je taj incident naneo štetu interesima i ugledu Srbije.

Upitan da li on podržava održavanje gej parade u Beogradu, Dačić je rekao da je nesumnjivo da bi održavanje tog skupa bilo dobro za interese države, ali je dodao da će bezbednosnu procenu o tome doneti Ministarstvo unutrašnjih poslova i bezbednosne službe. Na pitanje da li ga je neko iz sveta zvao povodom incidenta u Beogradu kada je pretučen učesnik LGBT konferencije, Dačić je odgovorio odrečno.

„Situacija je potpuno jasna. Tu su i predstavnici raznih međunarodnih organizacija koji učestvuju na konferenciji o LGBT pravima, a tu je i poverenik nemačke vlade za ljudska prava koji je razgovarao sa premijerom“, rekao je Dačić. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, iako je do pred vikend bila veća verovatnoća da država omogući uslove za održavanje Parade ponosa zakazane za 28. septembar, odluka je i dalje neizvesna.

– Pravo na okupljanje je osnovno ljudsko pravo i nalazi se i u Ustavu Srbije. Ne možemo da zahtevamo, ali možemo da zamolimo nadležne organe da učine sve kako bi se ovogodišnja Parada držala. Ako bismo u Nemačkoj diskutovali o tome da li treba da se održi, a nadležni organi kažu da ne mogu da zaštite učesnike, onda bi to bio izgovor da oni u stvari ne žele da se Prajd i desi, istakao je Kristof Štreser u razgovoru za Danas od subote.

Povređeni mladić bolje

Povređeni nemački državljanin D. H. (27) oseća se bolje, iako je situacija još neizvesna, preneto je medijima iz Urgentnog centra. Prema bolničkim izvorima, povreda glave bila je teška, ali je posle operacije povređeni mladić otvorio oči i oseća se bolje. Povređenom nemačkom državljaninu u posetu došli su i roditelji, a u subotu, posle medicinskog zbrinjavanja nakon napada u Brankovoj ulici, posetio ga je i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm. Postoji mogućnost da povređeni mladić bude prebačen u Nemačku na dalji oporavak.

Saša Janković: Brza reakcija

„Želeo bih da verujem da se ovakvi napadi više neće ponoviti. Ali, ako ih ipak bude, na bilo koga, očekujem da će policija i ostali državni organi postupati brzo, delotvorno i nedvosmisleno kao što su to, možda prvi put kada je u pitanju LGBT populacija, učinili u ovom slučaju“, rekao je zaštitnik građana Saša Janković za agenciju Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari