Premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić sve češće u javnim nastupima pominju lidera nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita, naročito kada govore o aktuelnom spoljnopolitičkom kursu.

Tako je Vučić nedavno napravio paralelu između ugleda države na međunarodnoj sceni sa onim iz vremena Titove Jugoslavije, a Dačić je na kongresu Socijalističke partije Srbije, kada je aklamacijom ponovo izabran za predsednika SPS, prizvao u sećanje reči doživotnog predsednika SFRJ konstatujući da „sa ovakvom opozicijom vlast nema razloga za brigu“.

Dušan Simeonović, ambasador u penziji i član Foruma za međunarodne odnose, komentariše za Danas da je u najmanju ruku neprimerna praksa upoređivanja Srbije sa pozicijom Jugoslavije na svetskoj sceni tokom Titove ere.

– SFRJ je bila lider Pokreta nesvrstanih i nalazila se među pet ili šest najuticajnijih članica Ujedinjenih nacija, što znači da je neumesno i neprikladno praviti poređenja sa tako uspešnim periodom. Smatram da je preterano to što se Vučić i Dačić pozivaju na ogroman ugled koji je imala bivša Jugoslavija. Ilustracije radi, na globalnoj sceni je jugoslovenska diplomatija bila veoma cenjena i ostvarivala je bolje rezultate nego države koje su po obimu bile veće i ekonomski snažnije. Danas je situacija u tom značajnom domenu daleko lošija – smatra Simeonović.

Dušan Spasojević, bivši ambasador u Turskoj, kaže za Danas da ne iznenađuju osvrtanja na Jugoslaviju Titovog doba. Kako ističe, premijer i šef diplomatije na taj način pokazuju ambiciju da se ponove spoljnopolitički uspesi iz prošlosti.

– Za razliku od Dačića koji se nalazi na čelu partije koja je po ideologiji levičarska, Vučić nema ideoloških razloga da pominje Tita. Ali, zajednička im je težnja da Srbija vodi ozbiljnu spoljnu politiku kakva je postojala u SFRJ i umnogome je bila pozitivna. To je dobra ambicija jer ne treba bežati od ponavljanja uspeha iz navedenog perioda – konstatuje Spasojević.

„Neformalni razgovori“

Ministar Dačić je u nedavnom razgovoru za Danas naveo da nije Titova diplomatija bila uspešna zbog sastanaka koje je imao, nego zbog načina kojim je vezivao ljude oko sebe. „I ja se tako ponašam, jer kroz neformalne razgovore uveravam sagovornike da je Srbija na pravom putu“, ocenio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari