– Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče u Beogradu sa šefom britanske diplomatije Filipom Hamondom, kome se zahvalio na podršci putu Srbije ka članstvu u EU, ističući da očekuje da do kraja godine budu otvorena pregovaračka poglavlja 32 i 35, a da početkom naredne godine budu otvorena i poglavlja 23 i 24. Na zajedničkoj konferenciji za novinare britanski ministar je pozitivan stav Londona prema članstvu Kosova u Unesko obrazložio time da bi Kosovo preuzelo obavezu da zaštiti kulturnu baštinu svih zajednica, a pogotovo srpske.

 – Ujedinjeno Kraljevstvo smatra da će članstvom u Unesko Kosovo imati dodatne, pojačane obaveze da zaštiti srpsku kulturnu baštinu… Ljudi treba da se fokusiraju na budućnost – rekao je Hamond.

            S druge strane, premijer Vučić je istakao da će Srbija učiniti sve da onemogući pristupanje Kosova Unesku, ali da će biti veoma teško da se to ostvari.

            – Daćemo sve od sebe, moliti za pomoć i podršku. Ali brojevi su takvi da nam ne idu u prilog, imaju bezbroj zemlja, od Antigve i Barbude sa kojima čine većinu protiv nas. Ne slažem se sa primanjem Kosova u Unesko, jasno sam govorio o svim pogubnim posledicama takve odluke i Hamondu. To je velika i krupna igra u kojoj pokušavamo da zaštitimo naše nacionalne interese i odbranimo Srbiju – kazao je Vučić novinarima u Vladi.

            Hamond je pozdravio način na koji Srbija reaguje na izbegličku krizu, njenu ulogu u regionu i predsedavanje OEBS-u, poručivši da će London nastaviti da podržava Beograd na evropskom putu.

            – Velika Britanija i Srbija imaju duboke istorijske odnose koji sežu godinama unazad i odlučni su da ih u budućnosti ojačaju. Formalni strateški dijalog će nam omogućiti da imamo mehanizam koji će se baviti pitanjima u ranom stadijumu kako bismo uvideli šta se dešava između nas i obezbedili bolji ishod – istakao je Hamond. Govoreći o evropskim integracijama Srbije, on je izrazio nadu da će makar jedno od poglavlja biti otvoreno do kraja godine.



 

          „Protiv referenduma u RS“



            Britanski zvaničnik je poručio da Srbija u regionu ima ulogu lidera, ne samo u dijalogu s Prištinom, već i šire, naročito u BiH. „Predložen referendum u Republici Srpskoj o pravosudnim institucijama u BiH je u suprotnosti sa napredovanjem BiH ka EU. Pozdravljamo uticaj Srbije u tome pošto ne želimo da se referendum sprovede“, naglasio je šef britanske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari