– U Briselu bi danas trebalo da se nastave politički pregovori Beograda i Prištine. Iz EU zvanično je najavljeno da će premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, uz posredovanje visokog predstavnika unije Federike Mogerini, „razmotriti napredak u primeni postignutih sporazuma i razmeniti stavove o daljem toku procesa normalizacije odnosa“. Nezvanično, teme današnjeg dijaloga na „premijerskom nivou“ trebalo bi da budu telekomunikacije – podela novog pozivnog broja za Kosovo, energetika, uključujući i sudbinu hidroenergetskog sistema Gazovode i trafostanice Valač, kao i otvaranje pregovora o zajednici srpskih opština.


Osim što su deo Briselskog sporazuma, ove teme nalaze se i na listi nemačkih uslova za otvaranje pregovora o Poglavlju 35 između Srbije i EU. Berlin, koji je među prvima priznao samoproglašenu kosovsku nezavisnost, traži da se Kosovu dodeli poseban pozivni telefonski broj, na šta je Beograd načelno pristao, ali je problem to što je insistiranje Prištine da broj ne dobije preko Srbije u suprotnosti sa međunarodnim propisima. Nemačka takođe zahteva i da se Prištini predaju Gazivode i Valač, bez kojih kosovska ekonomija ne može da samostalno funkcioniše.

Što se tiče formiranja ZSO, problem je u tumačenju Briselskog sporazuma, potpisanog pre dve godine. Nemačka podržava stav Prištine da ZSO treba da radi u skladu sa postojećim kosovskim zakonodavstvom. Beograd tvrdi da se pod „kosovskim zakonima“ podrazumevaju nova regulativa, koju Priština treba donese u skladu sa statutom ZSO.

Posle prošlog sastanka, na kome se pregovarački debi novih glavnih pregovarača – Mogerini, Vučić, Mustafa, završio dogovorom o pravosuđu, u političkim krugovima na KiM otvorilo se pitanje eventualne integracije srpskog dela Prištinskog univerziteta, koji je 1999. izmešten u severni deo Kosovske Mitrovice u kosovski obrazovni sistem. Između dve runde političkog dijaloga Priština je raspisala konkurs za tužioce i sudije – „predstavnike nevećinskih zajednica“, a u tehničkom dijalogu postignut je dogovor i o raspuštanju srpske Civilne zaštite na severu KiM.

Patriotski blok: ZSO kao udruženje ribolovaca

Patriotski blok sa KiM, koji čine DSS, Dveri, SRS i više udruženja građana, saopštio je juče da kosovski Srbi strepe da bi „Vučićeva vlada danas na pregovorima mogla da preda samoproglašenoj republici Kosovo poseban telefonski broj ili da pristane na gašenje srpskog Univerziteta koji je 1999. izmešten iz Prištine u Kosovsku Mitrovicu“. U saopštenju se ocenjuje da će najavljena zajednica srpskih opština čak ako se formira, biti kao nevladina organizacija – „njen stepen uticaja na KiM neće se razlikovati od udruženja ribolovaca, jer u Briselskom sporazumu piše da treba da bude u okviru samoproglašene republike Kosovo, a ne u okviru pravnog sistema Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari