Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, kada bi ponovo trebalo da za pregovarački sto sednu srpski i kosovski premijer Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, planiran je za drugu sedmicu decembra, saznaje Danas od izvora iz Prištine.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Međutim, kako nezvanično dodaje naš izvor, novi susret predstavnika dve strane zavisiće od toga da li će biti unapred postignut dogovor o temama razgovora, ali i bezbednosne situacije u Briselu pošto je nakon terorističkih napada u Parizu podignut nivo bezbednosti u belgijskoj prestonici.

Očekuje se, međutim, da će ovo biti jedna od težih rundi pregovora imajući u vidu da su zvaničnici Kosova dogovoreni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština predali tamošnjem Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti, čime se dovodi u pitanje primena sporazuma u predviđenom roku. Ovaj sporazum je jedan od četiri dokumenta koji su predstavnici Beograda i Prištine potpisali na poslednjem zvaničnom susretu u Briselu krajem avgusta ove godine. Primena sporazuma oročena je do kraja decembra.

Odluka prištinskih vlasti doneta je nakon velikog negodovanja kosovske opozicije i nereda u sali parlamenta. Kako su rekli tamošnji zvaničnici, ukoliko bude doneta odluka da je neustavan, sporazum se neće ni primeniti. Međutim, kosovski analitičari većinom ocenjuju da je takav potez načinjen kako bi se donekle smirila politička situacija u Prištini, odnosno opozicija, uz očekivanja da se neće odustati od sporazuma postignutog u Briselu. Predstavnici EU se nisu jasno izjašnjavali o ovakvim potezima kosovskih zvaničnika.

Poslednji susret premijera Srbije i Kosova bio je u oktobru na neformalnoj večeri kod šefice evropske diplomatije Federike Mogerine. Tada je zvaničan format sastanka najavljen za novembar, što se nije desilo. Kako su preneli domaći mediji, premijer Srbije tada je burno reagovao i rekao da se Srbija držala svoje reči, ali da svi drugi svoje obaveze nisu ispunili. On je tom prilikom podsetio da kosovska vlada i dalje nije donela uredbu o formiranju Zajednice srpskih opština, a da dogovor o katastru još iz 2011. godine uopšte nije počela da implementira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari