Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Donjoj Gradini, u memorijalnom centru logora Jasenovac, da je „mali zločin koji je učinjen nad srpskim narodom koliko su naše glave visoko“, dodajući da to ne misli u teritorijalnom, nego u duhovnom smislu.


 Jasno na ovom mestu kažemo ne pristajemo na smrt, čuvaćemo svoju srpsku otadžbinu i svoj srpski rod, borićemo se za život, bez želje da se ikada svetimo ali bez namere da ikada zaboravimo, na to niko ne može da nas natera, poručio je premijer Vučić, na ceremoniji sećanja za žrtve genocida u jasenovačkom koncentracionom logoru , prenosi FoNet.

„Ovo je naš srpski Jad Vašem, ovo je mesto našeg najvećeg stradanja, ovo je mesto našeg postojanja, ovde su nas skupljali da nas unište, ovde ćemo se skupljati da postojimo, da živimo i da im više nikada ne dozvolimo da nas ubijaju“, rekao je Vučić. Istakao je da iza mnogih žrtva nije ostao nikakav materijalni trag.

„Naše sećanje na Jasenovac ne sme da bude zasnovano samo na višedecenijskim trvenjima o broju žrtava. Ipak ne smemo i nećemo da dozvolimo da nas ponižavaju govoreći kako mnogi koji su ubijeni nisu u stvari ni živeli“, naglasio je Vučić.

On je poručio da je sukobe devedesetih nemoguće razumeti bez shvatanja značaja reči Jasenovac, dubine bola i patnje srpskog naroda, njegovog kolektivnog straha od istrebljenja zapadno od Drine.

„Naše sećanje nije ni matematičko ni političko, ono je iznad svega ljudsko, zasnovano na iskonskoj potrebni da saosećamo sa onima među nama nad kojima se vrši nasilje“, rekao je Vučić.

On je napomenuo da Jasenovac i njegovo istorijsko nasleđe ne smeju da razdvajaju buduće generacije već „Jasenovac mora da postane mesto zajedničkog okupljanja, sećanja, učenja, suočavanja sa prošlošću, molitve i praštanja“.

„Strašno je ovo mesto, uspomene su strašne baš kao što je strašno i svako osećanje koje ono izaziva. Mržnja koja je gradila i napravila Jasenovac i Gradinu je strašna. Tuga koju ona izaziva je strašna, čak i oprostiti ovde je strašno. Moramo i možemo, ali je strašno“, naglasio je Vučić. „Mi smo ostali, živimo, živi Srbija, živi Srpska i evo nas sa obe strane Drine i nemamo nameru da odemo bilo gde, nemamo nameru da se sklonimo, nikada nećemo da nestanemo“ rekao je Vučić, navodeći Srbija poštuje granice – „poštujem Bosnu, poštujemo Hrvatsku, nikakav rat nećemo“.

Predsednik Republike Srpske Milora Dodik je naglasio da „naše dve države, Srbija i Republika Srpska“, šalju poruku mira, da njihovi predstavnici nisu došli da prete ali i da se istina šta se dešavalo ne sme skrivati. Prema rečima Dodika, Srbi su najveći stradalnici Drugog svetskog rata na ovim prostorima kao i ratovima devedesetih. „Vlade Srbije i Republike Srpske ovim pokazuju da u velikim

nacionalnim stradanjima i u velikim nacionalnim planovima treba da budu zajedno, to radimo i činićemo“, rekao je Dodik.

Dan sećanja na žrtve Jasenovca obeležava se 22. aprila – na dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša 1945. krenula u proboj iz logora, a samo njih 127 se domoglo slobode.

Tišina

Premijer Vučić je rekao da se na ovom svetu, kao nigde drugde, tišina tako glasno čuje u Jasenovcu. „I na današnji dan kažemo ponosno i uzdignuta čela, onako kako to mi možemo, umemo i želimo: Živela Srpska, živela Srbija, živela sloboda“, poručio je Vučić.

 

Prisustvovali i ministri

Vence su položili premijer Aleksandar Vučić i savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, predsednik i premijerka RS Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije Bratislav Gašić, Aleksandar Vulin, Nikola Selaković i Nebojša Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari