Potvrđivanjem mandata narodnih poslanika, juče je počelo konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije, utvrđenog na vanrednim parlamentarnim izborima 16. marta. Ceremonija u zdanju na Trgu Nikole Pašića je počela nešto posle 16 časova, uz postrojenu jedinicu Garde Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine i uz intoniranje himne Bože pravde.


Ovo je ujedno bio početak prvog redovnog zasedanja državnog parlamenta, čiji bi predsednik trebalo da bude izabran, kako je najavio lider SNS i kandidat za premijera Aleksandar Vučić, 23. aprila. Sednici je prisustvovalo 245 od ukupno 250 izabranih poslanika, a među odsutnima su bili Aleksandar Vučić, funkcioner NDS Miodrag Miki Rakić i predsednik PUPS Jovan Krkobabić.

U sredu 23. aprila, dakle odmah posle uskršnjih praznika, biće izabrani i potpredsednici i generalni sekretar Narodne skupštine, a verovatno i konstituisani parlamentarni odbori i stalne delegacije u međunarodnim institucijama. Prema najavi Aleksandra Vučića, poslanici će 24. aprila razmatrati predloge zakona o vladi i ministarstvima, o njima će glasati u subotu, 26. aprila, a članovi nove vlade će svečanu zakletvu pred poslanicima položiti u nedelju, 27. aprila.

Kako je Vučić više puta izjavio, ta vlada imaće 15 ili 16 ministara, a u njoj će se nalaziti SNS, SPS i SVM, kao i jedan broj nestranačkih ličnosti. Broj ministarstava i njihovi nazivi biće utvrđeni u narednih pet dana, kada će biti poznata i imena ministara.

ZAKLETVA

Konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije, koju je zakazao predsednik bivšeg saziva parlamenta Nebojša Stefanović, vodi najstariji poslanik – Milan Korać (85) iz PUPS, a pomažu mu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj mandata, kao i generalni sekretar parlamenta. Najmlađi poslanik ovog saziva je studentkinja Katarina Šušnjar (24) sa liste SNS.

Nakon otvaranje sednice i potvrđivanja mandata, novi poslanici su položili zakletvu, koja glasi: „Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi“.

Što se tiče izbornih lista i mandata osvojenih na izborima 16. marta, situacija je sledeća – koalicija oko SNS imaće 158 poslanika, koalicija SPS-PUPS-JS osvojila je 44 mandata, sledi lista DS sa 19, lista NDS sa 18, zatim SVM sa šestoro poslanika, SDA Sandžaka sa troje i albanska PDD sa dva mandata.

LIDERI

U novom sazivu Narodne skupštine poslaničku zakletvu položili su i predsednici 12 političkih stranaka sa ukupno sedam izbornih lista. Bar prvih dana novog saziva parlamenta u poslaničkim klupama trebalo bi da budu Aleksandar Vučić (SNS), Ivica Dačić (SPS), Dragan Đilas (DS), Dragan Marković Palma (JS), Nenad Čanak (LSV), Aleksandar Vulin (PS), Dušan Petrović (ZZS), Zoran Živković (NS), Sulejman Ugljanin (SDA), Riza Halimi (PDD), Ivan Karić (Zeleni) i Olgica Batić (DHSS).

Na izbornim listama za buduće poslanike uopšte se nisu našli lideri nekih stranaka koje će imati mandate u parlamentu. Među njima su Rasim Ljajić (SDPS), Boris Tadić (NDS), Vuk Drašković (SPO) i Velimir Ilić (NS).

Takođe, sigurno je da će neki od predsednika, poput Vučića i Dačića, u poslaničkim klupama provesti tek koji dan, pa će podneti ostavke i preći na funkcije u vladi.

PREDSEDNIK

Uoči zasedanja, u Domu Narodne skupštine održan je neformalni sastanak predstavnika stranaka na kojem se razgovaralo o inicijativi SNS, odnosno ideji Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića, da se predsednik parlamenta ubuduće menja („rotira“) na svakih godinu dana. Takođe, razgovaralo se i o proceduralnim detaljima u vezi s početkom rada parlamenta.

„Kolegijum Skupštine Srbije razgovarao je o ideji rotiranja predsednika parlamenta u naredne četiri godine. Šefovi poslaničkih grupa iznosili su argumentaciju za i protiv ideje da se predsednik Skupštine menja na 12 meseci, ali nije bilo izjašnjavanja. Očekujemo da će više detalja biti poznato narednih dana, a da će ceo posao biti završen do ponedeljka, 21. aprila“, izjavio je novinarima posle tog sastanka Zoran Babić iz SNS.

Na pitanje da li je već dogovoreno da prvi „rotirajući“ predsednik Narodne skupštine bude lider LSV Nenad Čanak, Babić je odgovorio da nije bilo reči o personalnim rešenjima.

Predsedništvo SPS

Predsedništvo SPS će danas održati sednicu na kojoj će doneti odluku o učešću u vladi premijera Aleksandra Vučića. Upitana da li se poziv lidera SNS za ulazak u vlast odnosi samo na socijaliste, ili samo na njihovog lidera Ivicu Dačića, ili na celu koaliciju SPS-PUPS-JS, potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović je odgovorila da će se i to znati posle današnje sednice Predsedništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari