Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kako se i očekivalo, poverio je juče mandat za formiranje nove vlade lideru SNS Aleksandru Vučiću, poručujući da počinje vreme odgovornosti i rad pod stalnom lupom javnosti.

Novi mandatar obećao je da će od Srbije u naredne tri ili četiri godine, koliko će vlada trajati, napraviti zdravu i pristojnu državu. Odluku o novom mandataru predsednik Srbije doneo je nakon jučerašnjih konsultacija sa predstavnicima izborne liste „Aleksandar Vučić – budućnost u koju verujemo“ i prošlonedeljnih sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka.

„Iskreno čestitam Vučiću na ostvarenom rezultatu, odlučio sam da obavestim skupštinu da sam Vučiću poverio mandat, ali iskreno ne bio mu u koži, jer se Srbija nalazi u iskušenju. Pobeda, radost i veselje završeni su danom kada su pobrojani rezultati – danas počinje velika odgovornost i rad pod stalnom lupom javnosti, a mnogi će tražiti i čekati greške vlade“, rekao je Nikolić. Predsednik Srbije obavestio je brojne novinarske ekipe da su se Vučić i on dogovorili da podele odgovornost i da će vlada i predsednik ubuduće tesno sarađivati.

Zahvaljujući se predsedniku Srbije što mu je poverio mandat, Vučić je rekao da teško da je neko u težim okolnostima dobio mandat, posebno zbog neodgovornih odluka koje je bivša vlast donosila, zbog kojih je u državi visok deficit i ne funkcioniše ekonomija.

„Za mene lično je ovo veliki dan. Radiću vredno i pošteno i donositi dobre odluke za našu Srbiju“, rekao je Vučić i dodao da će u naredne tri ili četiri godine, koliko će vlada da traje, od Srbije napraviti zdravu i pristojnu državu. Mandatar za sastav vlade rekao je i da pre petka neće govoriti o sastavu svog kabineta, ali i da će biti najverovatnije 16 ministarstava, odnosno 17 ili 18 članova vlade u kojoj će biti SPS, SVM i veliki broj nestranačkih ljudi, eksperata za pojedine oblasti. Vučić je istakao da to što će nestranačke ličnosti voditi mnoge resore ne smatra slabošću, precizirajući da će u petak na sednici GO stranke predložiti sastav vlade, da će vlada biti izabrana u nedelju do 19 časova.

Biografija novog mandatara

Aleksandar Vučić rođen je 1970. u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Nakon završenih studija godinu dana je proveo u Brajtonu, gde je usavršavao engleski jezik. Radio je kao novinar na „Kanalu S“ na Palama, a 1992. i 1993. je vodio vesti na engleskom jeziku, kao i intervjue i reportaže. Član SRS postao je 1993. Bio je poslanik SRS, a u vladi 1998. obavljao je funkciju ministra za informisanje. U oktobru 2008. prešao je u SNS, a nakon izbora Tomislava Nikolića za predsednika Srbije izabran je za lidera te stranke. U prošloj vladi obavljao je dužnost ministra odbrane do rekonstrukcije i prvog potpredsednika.

Dačić: Ove nedelje o kadrovskom sastavu

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je juče u Novom Sadu da će se razgovori o formiranju nove republičke vlade nastaviti tokom nedelje, kada će biti poznato i kako će ona „kadrovski izgledati“. Dačić je ukazao da će se znati i rešenja u Skupštini Srbije, kao i u Skupštini grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari